OROSZVILAG.HU


Kezdődik a durbani BRICS-csúcs

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-03-25 12:59:43  |  
Kecskeméti Gábor

Kezdődik a durbani BRICS-csúcs

Putyin elnök interjúja a csúcs előtt

Kezdődik a durbani BRICS-csúcsKezdődik a durbani BRICS-csúcs

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy múlt héten közölt interjúban azon véleményének adott hangot, hogy a BRICS országoknak (Brazília – Oroszország – India – Kína – Dél-Afrika) ki kell terjeszteniük szerepüket és egyre inkább aktívvá kell válniuk a geopolitikában. Putyin, aki főképp az európaiak és amerikaiak tevékenységét kritizálta, és a többi BRICS országgal, de mindenek előtt Kínával keresi a szövetséget, nem véletlenül mostanra időzítette ezt az interjút: ezen a héten kezdődik Dél-Afrika harmadik legnagyobb városában, Durbanban a BRICS országok idei csúcstalálkozója.

Az ITAR-TASSZ hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy az öt ország már egy ideje dolgozik azokon a közös nyilatkozatokon, melyekkel a szíriai, az afganisztáni konfliktusokra, az iráni atomprogramra és a közel-keleti helyzetre kívánnak reagálni.

„Ösztönöztük partnereinket, hogy a BRICS fokozatosan alakuljon át a jelenlegi párbeszéd fórumból, mely korlátozott számú kérdésben koordinál, egy olyan teljes körű stratégiai együttműködési mechanizmussá, mely lehetővé teszi számunkra, hogy a globális politika kulcskérdéseire együtt keressünk megoldást.” – mondta el az orosz elnök.

A durbani csúcson minden bizonnyal szóba fog kerülni a brazilok által vezetett munkacsoportok előkészítő munkájának eredménye, melyek az öt ország által létrehozandó tartalékok kérdését vizsgálták, ezen felül az India és Dél-Afrika által támogatott ötlet egy infrastruktúra bank létrehozásáról. A tartalékokat egy központi bankon keresztül tennék hozzáférhetővé olyan feltörekvő piaci országok számára, melyek fizetési nehézségekkel küszködnek, illetve a globális válság „eredményeként” gazdaságaik stabilizálásához segítségre van szükségük – derült ki a tervből.

A brazil kormány egyik neve elhallgatását kérő vezető tisztségviselője bízik abban, hogy az országok mindkét tervet jóváhagyják, jóllehet véleménykülönbségek azért jócskán vannak. Azt is elmondta, hogy kezdetben a tartalékok összege 90 és 120 milliárd USA dollár között mozogna, ám végső számot nem hoznának nyilvánosságra a bejelentéskor. A másik felvetésről, egy 50 milliárd USA dolláros tőkével induló infrastruktúra bank ötlete már korábban is felmerült, de nem valószínű, hogy ezen a csúcson sikerül megállapodni a részletekről és a struktúráról. Az azonban már látszik, hogy a bank az egyre növekvő finanszírozási igényeket szolgálná ki a fejlődő piaci országokban út, kikötő, energia és vasúti beruházásoknál.

Ezeken a terveken felül Vlagyimir Putyin – aki külföldi tőke bevonásával és kétoldalú megállapodások tető alá hozásával szeretné az orosz gazdaságot felpörgetni – várhatóan javaslatot tesz a BRICS Üzleti Tanács létrehozására, melynek célja a BRICS országok közötti kereskedelem és beruházás előmozdítása.

(ITAR-TASSZ, The Moscow Times)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: brics, kína, india, brazília, durban, dél-afrika, globális, gazdaság, beruházás, bank, putyin, itar, tassz,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat