OROSZVILAG.HU


Putyin interjúja az ARD-nek

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-04-08 11:16:03  |  
Oroszvilag.hu

Putyin interjúja az ARD-nek

Civil szervezetek, demokrácia, Ciprus, Szíria

 Putyin interjúja az ARD-nek

 

Még április 2-án Novo Ogarjovóban Vlagyimir Putyin interjút adott a német ARD társaságnak, melyet az orosz elnök németországi útja előtt hoztak nyilvánosságra (a vasárnap Hannoverbe látogató Putyint néhány ellentüntető várta a városban).

A német újságíró először a civil szervezetek oroszországi tevékenységére vonatkozóan tett fel kérdést, amely, úgymond, sok németet nyugtalanít.

Putyin elmondta, hogy a civil szervezetekről szóló törvény lényege abban van, hogy mindazok a társadalmi szervezetek, melyek pénzt kapnak külföldről, és belpolitikai tevékenységgel foglalkoznak, azokat „külföldi ügynökökként” kell regisztrálni. Pontosan ilyen törvény van érvényben az Egyesült Államokban is 1938 óta. Az orosz törvény pontosan az amerikainak felel meg, nem tilt meg semmit, még a politikai tevékenységet sem, az orosz vezetés csak arra kíváncsi, hogy ki adja a pénzt. Oroszországban jelenleg 654 szervezet tevékenykedik, amelyek külföldről kapnak anyagi támogatást. „Ez egy egész hálózat az Oroszországi Föderációban, beleértve annak minden régióját.”

Putyin elmondta, a törvény elfogadása után négy hónappal majd 1 milliárd dollárt kaptak ezek a civil szervezetek külföldi forrásokból. 855 millió rubelt a követségek osztottak el. Az orosz társadalomnak joga van megismerni, ki és honnan kap pénzt – hangsúlyozta az orosz államfő.

Putyin szerint Oroszországnak szüksége van erős ellenzékre, de az ellenzéket nem külföldieknek kell finanszírozniuk. Az orosz elnök ismertette azokat az intézkedéseket, melyek megkönnyítik a politikai tevékenységet Oroszországban: az eddigi 50 ezer helyett immár 500 tag elégséges pártalapításhoz. Ennek következtében új pártok sokasága alakult. A parlament felsőházának tagjait a jövőben szintén választani fogják.

A német-orosz kapcsolatokról szólván Putyin elmondta, hogy Oroszország legfontosabb kereskedelmi partnere az EU-ban Németország.

Ciprus kapcsán Putyin elmondta, a ’90-es években sok orosz helyezte el a pénzét a szigetország bankjaiban, mert az oroszországi bankrendszer megbízhatatlan volt. Ma viszont már más a helyzet, az oroszországi bankrendszer nemcsak túlélte a 2008-as válságot, de megerősödve került ki belőle. A ciprusi bankbetétek „elkobzása” az eurózóna bankrendszerének hitelét ássa alá. Szerinte igazságtalan, hogy azon befektetők pénzét veszik el, akik semmilyen törvényt nem sértettek meg. Putyin szerint az EU-t terheli a felelősség, hogy egy ilyen offshore zóna tudott működni Cipruson. A ciprusi válság mindenesetre rámutatott a nyugati pénzügyi rendszer megbízhatatlanságára, aminek, szavai szerint Putyin „bizonyos mértékig” örül is.

Moszkva egyetért azzal a gazdaságpolitikával, amit Németország folytat Európában. Putyin szerint először a válság okait kell felszámolni, mielőtt elkezdenének pénzt önteni a gazdaságba.

Szíria kapcsán Putyin elmondta, nincs semmilyen tilalom arra vonatkozóan, hogy nem lehet fegyvert szállítani egy legitim kormányzatnak. Továbbá, a nyugatiak, miközben azt követelik Oroszországtól, hogy ne szállítson fegyvert Damaszkusznak, ők maguk felfegyverzik a szíriai ellenzéket. Arra viszont léteznek nemzetközi normák, hogy nem lehet fegyvert szállítani olyan csoportoknak, amelyek fegyveres úton akarnak megdönteni egy kormányzatot.

Szíriában legfontosabb teendő, hogy békés tárgyalások induljanak a felek között. Aszad távozása önmagában nem oldja meg a problémákat, hiszen Líbia is lényegében három részre szétesett, Irakban, Jemenben is bizonytalan a helyzet.

Oroszország demokratikus úton halad, a demokráciát választotta, és nem tér le erről az útról, mondta Putyin, másfelől húsz év alatt nem lehet megtenni azt az utat, amit más országok több száz év alatt jártak be. Fejlődés így is van, kolosszális különbség van a mai Oroszország a Szovjetunió között gazdasági, politikai tekintetben egyaránt.

Putyin az interjúban azt is elmondta, politikai tevékenységének befejezése után szeretne joggal, vagy irodalommal, esetleg más társadalmi tevékenységgel (sporttal) foglalkozni.

 

(kremlin.ru, echo.msk.ru)

 

Cimkék: Putyin, Németország, Hannover, ARD
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat