OROSZVILAG.HU


Szerződést kötött a Gazprom és a Shell

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-04-09 11:00:38  |  
Kecskeméti Gábor

Szerződést kötött a Gazprom és a Shell

Cél az arktikus szénhidrogén lelőhelyek kitermelése

Szerződést kötött a Gazprom és a ShellSzerződést kötött a Gazprom és a Shell

Oroszország első számú gázipari vállalata, a Gazprom szerződést kötött a holland energiaipari óriással, a Royal Dutch Shell-el. A megállapodás értelmében közösen fogják megkezdeni az arktikus területeken található szénhidrogén készletek kiaknázását.

A hivatalos aláírásra – a vállalatokat orosz részről Alekszej Miller vezérigazgató, holland részről Jorma Ollila elnök képviselte – Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök jelenlétében került sor Amszterdamban. Miller az aláírást követően elmondta, hogy a megállapodás nem csupán egyes lelőhelyekre vonatkozik, hanem az Arktisz egészére, így komoly keretmegállapodás a két globális nagyvállalat között.

A jelenleg érvényes orosz jogszabályok szerint csak minimum 50%-ban orosz tulajdonú és 5 év tapasztalattal rendelkező vállalatok végezhetnek tengeri fúrást az orosz kontinentális talapzaton. Jelenleg csupán a Rosznyeft és a Gazprom teljesíti ezeket az előírásokat, így csak ezek működhetnek együtt külföldi vállalatokkal a tengerfenéken található szénhidrogének kitermelésében.

A Shell ezen kívül megállapodást írt alá a Gazprom Nyefttel is, az Oroszországban fellelhető olajpala kitermelésére. Olajpala elsősorban Nyugat-Szibériában található a Bazsenov, Abalak és Frolovszkaja elnevezésű geológiai rétegekben. A készletek 2 km mélyen találhatóak, ám 1 millió négyzetkilométer kiterjedésűek.

(RIA Novosztyi)


 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: shell, gazprom, alekszej miller, vlagyimir putyin, hollandia, amszterdam, mark rutte, jorma ollila, szerződés, kőolaj, földgáz, arktisz, tenger,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat