OROSZVILAG.HU


Cseppfolyós földgáz Litvániában

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-05-06 19:41:05  |  
Kecskeméti Gábor

Cseppfolyós földgáz Litvániában

Német céggel építtetnek hozzá vezetéket

Cseppfolyós földgáz Litvániában

A Klaipedos Nafta AB, Litvánia állami tulajdonú energiavállalata döntő beruházásba kezdett: megbízták a német PPS Pipeline Systems GmbH-t, hogy építsenek meg egy, a tengerpartra tervezett, cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas terminálhoz vezető csővezeték szakaszt, amely a balti állam országos rendszerébe csatlakozna. Egy litván bíróság ugyanis hatályon kívül helyezte a beruházást akadályozó, korábban hozott tiltó határozatot.

A PPS 2014 augusztusában kezdi meg a 20 kilométeres vezeték építését a Balti-tenger partjára tervezett terminálhoz. A beruházás összköltsége eléri a 43 millió US dollárt – az összeget ma hozták nyilvánosságra, a keretszerződés aláírása után.

Litvánia azért kezdett LNG terminál építésébe, hogy diverzifikálni tudja földgáz importját, így csökkentve függőségét az orosz Gazpromtól.

Az építkezés késlekedését az okozta, hogy az egyik litván pályázó, aki a csővezeték tendert elvesztette, azzal fenyegetőzött, hogy egészen 2014-ig
késleltetni fogja az építkezés megkezdését. Ám az ország fellebbviteli bírósága hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság döntését, mely április 16-án felfüggesztette a tendert.

2010 októberében döntött úgy a vilniusi kormány, hogy a tengerparton a már meglévő olajterminál mellé a cseppfolyós formában szállított földgáz fogadására alkalmas terminált is megépítik. Az LNG terminált a tervek szerint legkésőbb 2014 decemberében meg fogják nyitni.

(Bloomberg.com)

 

 

 

 

Cimkék: klaipéda, vilnius, pps, földgáz, lng, terminál, kikötő, beruházás, bíróság,
Országok: Litvánia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat