OROSZVILAG.HU


David Cameron Szocsiban járt

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-05-10 21:29:59  |  
Kecskeméti Gábor

David Cameron Szocsiban járt

A fő téma Szíria helyzete volt

David Cameron Szocsiban járt

David Cameron brit miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására egy napos látogatást tett Szocsiban. Cameron látogatásának nem titkolt célja az volt, hogy az orosz vezetést Szíriával kapcsolatban a nyugati álláspont felé közelítse. Jóllehet Moszkva kiáll az Asszad rezsim mellett és a be nem avatkozás elvét vallja, London a szíriai elnök azonnali lemondását követeli. A fegyverszállítások kérdésében sem valószínű, hogy a feleknek dűlőre sikerült jutniuk, mivel Oroszország továbbra is kész az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert leszállítani Damaszkusznak.

A közel-keleti kérdésen túl a felek a két ország kapcsolatának rendezéséről is eszmét cseréltek. Nagy-Britannia és Oroszország viszonya az elmúlt években számos esetben vált feszültté, az egykori orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko polóniummal történt meggyilkolásától kezdve, az Angliába emigrált (többségükben Putyin-ellenes) orosz oligarchák befogadásán át, egészen az Oroszországban tevékenykedő brit cégek ellen folytatott vizsgálatokig.

A tárgyalásokat követően Putyin meghívta brit kollégáját, hogy együtt tekintsék meg a Szocsiban zajló építkezéseket. Putyin, elmondása szerint nem feledkezett meg Cameron gesztusáról, hogy a tavalyi londoni olimpiai játékok alkalmával elkísérte orosz kollégáját a cselgáncsmérkőzésekre.

(aktuell.ru)


 

 

 

Cimkék: anglia, nagy-britannia, david, cameron, vlagyimir, putyin, szocsi, olimpia, szíria, asszad, háború, litvinyenko,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat