OROSZVILAG.HU


Gyanús üzlet az üzbég elnök lányával

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-05-24 15:58:33  |  
Kecskeméti Gábor

Gyanús üzlet az üzbég elnök lányával

Súlyos korrupciós vádak a svéd-finn vállalat ellen

Gyanús üzlet az üzbég elnök lányávalGyanús üzlet az üzbég elnök lányával

Médiajelentések szerint a TeliaSonera svéd telekommunikációs vállalat korrupciós ügybe keveredett Üzbegisztánban. A hírek szerint mindezen milliókat keresett Gulnara Karimova, az üzbég elnök lánya. Még februárban robbant ki a botrány, ami miatt Lars Nyberg vezérigazgatónak vissza kellett lépnie az üzlettől, mivel svájci és svéd hatóságok nyomozást rendeltek el, mivel a gyanú szerint a TeliaSonera 2007-ben a közép-ázsiai országban történt piacra lépéséért 300 millió US dollár kenőpénzt fizetett.

Nemrég újabb dokumentumok bukkantak fel, melyek azt bizonyítják, hogy a TeliaSonera később is fizetett – legalábbis tavaly nyárig. A dokumentumok szerint ezeket a fizetéseket Iszlam Karimov lánya, Gulnara Karimova hagyta jóvá.

A TeliaSonera például 15 millió dollárt fizetett azért, hogy az ország öt fontos felügyeleti szervénél sikeresen teljesítse az ellenőrzéseket. Így komoly pluszforráshoz jutott az adóhivatal, a vámhivatal, a kartellhivatal, a telekommunikációs felügyelet és a belügyminisztérium. További 5 millió dollárt követelt Karimova új ügyfelek szerzéséért.


Gyanús üzlet az üzbég elnök lányávalGyanús üzlet az üzbég elnök lányával

Az új ügyfelek vélhetően az orosz MTS leányvállalatától, az „Uzdunrobita”telekommunikációs vállalattól származhattak. A taskenti hatóságok egyszerűen megvonták az orosz cég üzbegisztáni leányvállalatának licenszét – igaz a cég 600 millió dollár adósságot halmozott fel. A licensz megvonása után kilenc millió üzbégnek új mobilszolgáltatóra lett hirtelen szüksége. (A cég vezérigazgatója, Bekszod Ahmedov akkor Oroszországba menekült, a konszern menedzsmentjét pedig letartóztatták.) Az MTS egy milliárd dollárra becsüli a vállalatot ért kárt. A sors iróniája: néhány évvel korábban maga Gulnara Karimova adta el az oroszoknak az „Uzdunrobitá”-t.

Karimova egyébként az üzbég üzleti élet meghatározó szereplője: apja 1991-es hatalomra kerülése óta gyakorlatilag nincs olyan gazdasági szektora, vagy iparága Üzbegisztánnak, ahol ne szerzett volna érdekeltséget. Éttermek, night clubok, egy hatalmas taskenti piac is tulajdonát képezik, továbbá a svájci bejegyzésű ZeroMax vállalaton keresztül az üzbég földgázexport 80%-a felett is ellenőrzést gyakorol.

Egy telekommunikációs konszern számára azonban – főleg, hogy többségi tulajdonosa a svéd és a finn állam – egy ilyen kapcsolat meglehetősen problematikus. A konszern az elmúlt napokban elkezdte tagadni, hogy bármilyen üzleti kapcsolatban állna Gulnara Karimovával.

Az üzbég hivatalos oldal hiába próbálta a dokumentumok eredetiségét kétségbe vonni, az üzbég „Szabadság Rádió” közzétette, hogy az eddig titkolt munkavállalói listák és svájci bankszámlák között valós kapcsolat áll fenn, így a dokumentumok valódiak. (
http://www.rferl.org/content/sweden-teliasonera-uzbekistan-karimova/24993135.html) A dokumentumokon szerepel Gulnara Karimova aláírása, melyet írásszakértővel vizsgáltattak meg. Az egyezés 75%-os, állította a szakértő.

(aktuell.ru, Radio Free Europe)

 


 

 

 

 


Cimkék: gulnara karimova, iszlam karimov, taskent, svájc, svédország, finnország, telia, sonera, mobil, telekommunikáció, korrupció, kenőpénz, dollár, mts, uzdunrobita,
Országok: Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat