OROSZVILAG.HU


Medvegyev: Katyn Sztálin bűne

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-04-18 19:04:44  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev: Katyn Sztálin bűne

Az orosz elnök részt vett Lech Kaczynski temetésén 

 Medvegyev: Katyn Sztálin bűne

 

A kontinens nagy részére kiterjedő légizárlat ellenére Dmitrij Medvegyev orosz elnök elrepült Krakkóba, hogy részt vegyen a Szmolenszk közelében légiszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök temetésén.

A szertartás megkezdése előtt az orosz elnök tárgyalásokat folytatott a lengyel vezetéssel. Az orosz elnök Krakkóban adott nyilatkozatában a lengyel-orosz megbékélés folytatásának szükségességét és lehetőségét hangsúlyozta: „A tragédiák gyakran közelebb hoznak egymáshoz. Különböző korszakok voltak történelmünkben. Az elmúlt időszak nem tartozott a legkönnyebbek közé. Ám szembenézve a veszteséggel még nagyobb erővel dolgozhatunk országaink további közeledése érdekében, hogy népeink jobban megértsék egymást, s hogy a legnehezebb problémákat is megoldjuk.” – jelentette ki az orosz elnök.

Medvegyev szerint egyik legkomolyabb probléma a lengyel-orosz viszonyban: Katyn. „Bár Katynt illetően részünkről már régen megszületett az ítélet. A katyni tragédia: Sztálin és néhány követőjének a bűne. Az orosz állam álláspontja ebben a kérdésben már régen megszületett és nem is fog változni” – húzta alá Medvegyev.

Az orosz államfő hozzátette: a szmolenszki tragédia Lengyelország és Oroszország közös gyásza, amely együttérzést váltott ki Oroszországban is.

A posztszovjet térség politikusai közül Medvegyen kívül megjelent a temetésen többek között Viktor Janukovics ukrán elnök, Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök is.

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat