OROSZVILAG.HU


Putyin valószínűleg Iránba látogat

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-07-24 23:46:02  |  
Kecskeméti Gábor

Putyin valószínűleg Iránba látogat

Augusztus közepén találkozhat az új vezetéssel

Putyin valószínűleg Iránba látogatPutyin valószínűleg Iránba látogat

A legfrissebb sajtóértesülések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő hónapban Teheránba látogat, hogy találkozzon Irán új elnökével. Az orosz elnök újra szeretné kezdeni a tárgyalásokat az iszlám köztársaság nukleáris programjáról.

A Kommerszant az iráni külügyminisztériumra hivatkozva tette ma közzé, hogy Putyin elnök a Hasszan Rouhani beiktatását követő napon, augusztus 12-én érkezhet az iráni fővárosba. Az iráni Mehr hírügynökség ezzel szemben azt állítja, hogy az orosz elnök 4 nappal később, augusztus 16-án utazik Iránba.

Putyin legutóbb 2007-ben járt a közel-keleti országban, amikor a Kaszpi-tenger menti országok csúcstalálkozóján vett részt. A világ vezető hatalmai bíznak abban, hogy az ország új vezetője – aki egyelőre mérsékeltebbnek tűnik, mint elődje, Mahmud Ahmadinezsád – visszafogja az ország atomprogramját. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az Irán atomprogramja feletti ellenőrzést az ország teokratikus vezetője, Ali Hamenei ajatollah tartja a kezében.

Feltételezhető, hogy az orosz elnök tárgyalni fog az Sz-300-as rakéták ügyéről is. Mint ismeretes, Oroszország szerződést kötött a siíta állammal Sz-300-as légvédelmi rakéták és Antej-2500-as anti-balliszitikus rakéták leszállításáról, ám az üzlet meghiúsult, miután 2010-ben Oroszországon egyre nőtt a nemzetközi nyomás, hogy álljon el a fegyverüzlettől az Irán elleni ENSZ szankciók miatt.

(The Moscow Times)
 

 

 

Cimkék: irán, teherán, putyin, rakéta, atom, rouhani, ahmadinezsád, hamenei, ajatollah, ensz,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat