OROSZVILAG.HU


Berlin és London Moszkvának ad igazat

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-09-10 12:04:30  |  
Kecskeméti Gábor

Berlin és London Moszkvának ad igazat

Egyetértenek az orosz tervvel

Berlin és London Moszkvának ad igazat

Németország és Nagy-Britannia üdvözölte Oroszország azon tervét, hogyan lehetne megelőzni az egyre fenyegetőbb támadást Szíria ellen. Moszkva javaslata szerint a háború sújtotta országban található vegyi fegyvereket nemzetközi ellenőrzés alá helyeznék. Úgy tűnik Oroszországnak sikerült ezzel a diplomáciai kezdeményezéssel megoldani a patthelyzetet, mivel az orosz diplomáciának sikerült rábeszélnie a szír vezetést, hogy adják át az ellenőrzést vegyi fegyvereik felett, azután pedig semmisítsék meg azokat.

David Cameron brit miniszterelnök hétfőn kijelentette: Szíria vegyi fegyvereinek nemzetközi ellenőrzés alá vonása „nagy lépés volna előre és ezt ösztönözni kell. Ha ez lenne a helyzet, azt roppant szívesen látnánk.”

Angela Merkel német kancellár az orosz tervet „érdekesnek” tartja, de hozzátette: ezt cselekvésnek kell követnie. „Ha ezt valóban tett követi, megvalósul, és nem arra használják fel, hogy időt nyerjenek, akkor Németország arra fog törekedni, hogy ezt az utat kövessék.” – nyilatkozta egy német televízióban.

Mind Németország, mind Nagy-Britannia már korábban kinyilvánította, hogy nem kívánnak részt venni az Egyesült Államok által szorgalmazott katonai akcióban Basar Asszad rezsimje ellen.  Mindeközben Barack Obama amerikai elnök hétfőn szintén reagált az orosz javaslatra, melyet potenciálisan pozitívnak tartott, de kijelentette, hogy ez kísérlet lehet arra, hogy megakadályozzák az amerikai katonai akciót a közel-keleti ország ellen.

(RIA Novosztyi)
 

Cimkék: szíria, bassar aszad, obama, merkel, cameron, vegyi fegyver, háború, diplomácia,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat