OROSZVILAG.HU


Európai aggodalom az orosz rasszimus miatt

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-10-15 13:20:50  |  
Oroszvilag.hu

Európai aggodalom az orosz rasszimus miatt

Gyakran éri inzultus a "nem szláv külsejű", sötét bőrű embereket

 Európai aggodalom az orosz rasszimus miatt

Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottsága (ECRI) szerint aggodalomra ad okot a rasszizmus növekedése Oroszországban. Az ECRI jelentése a rasszizmus alakulását vizsgálta Oroszországban 2008 és 2012 között, s publikálása éppen egybeesett a Moszkvában zajlott pogrommal.

A jelentés szerint Oroszországban nem tisztelik a bevándorlók jogait, a közszereplők gyakran tesznek idegengyűlölő kijelentéseket, a hatóságok zaklatják a kaukázusiakat, szabadon virágoznak az ultranacionalista, neonáci szájtok.

Az elmúlt években növekedett az erőszak a „nem szláv külsejű”, sötét bőrű emberek ellen. Az erőszak különösen a kaukázusi és közép-ázsiai bevándorlók ellen irányul, de ismertek erőszakos cselekmények afrikaiak ellen is.

Mindazonáltal a jelentés azt is elismeri, hogy az orosz vezetés tett pozitív lépéseket az elmúlt években. Pl. szigorították a rasszista bűncselekmények büntethetőségét, fokozottabbá vált az erőszakos nacionalista csoportok kontrollja. Kormányzati program indult a cigányok helyzetének javítására.

A jelentés ajánlásokat is megfogalmaz az orosz vezetés számára (pl. tolerancia-programok indítása országszerte).

 

 

 

(gazeta.ru)

Cimkék: Oroszország, rasszizmus
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat