OROSZVILAG.HU


Kijev kompenzációt vár Brüsszeltől

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-11-18 12:13:38  |  
Oroszvilag.hu

Kijev kompenzációt vár Brüsszeltől

Zsebébe nyúl-e az EU Ukrajnáért?

 Kijev kompenzációt vár Brüsszeltől

A héten eldőlhet, hogy Ukrajna aláírja-e Vilniusban a Keleti Partnerség hónap végi csúcstalálkozóján a társulási megállapodást az EU-val. Kijev európai elszántsága Viktor Janukovics legutóbbi oroszországi látogatása után megingott, Brüsszel pedig egyértelmű állásfoglalást vár Ukrajnától.

Brüsszel igazságszolgáltatási reformokat és Julia Timosenko szabadon engedését várja Ukrajnától. Jan Tombinski, az EU ukrajnai missziójának vezetője szerint ezek nem Brüsszel egyoldalú követelései, hanem Ukrajna korábban ígéretet tett vállalásairól van szó.

A kormányzó Régiók Pártja csak abban az esetben hajlandó kompromisszumra, ha Brüsszel kompenzációt nyújt Ukrajnának a társulási megállapodásból keletkező gazdasági károk enyhítésére. Az Oroszországgal történő áruforgalom ebben az évben negyedével esett vissza, ugyanakkor az ukrán határok megnyitása nyugat felé az import növekedéséhez vezet és a helyi áruk versenyképességének csökkenését okozza.

Az EU azonban továbbra is ragaszkodik a reformokhoz. Tombinski szerint elképzelhetetlen, hogy az EU fizesse ki Ukrajna adósságát.

Közben a Rada november 13-án nem fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy Julia Timosenkót egy külföldi kórházba szállítsák.

 

 

 

(Kommerszant)

 

Cimkék: Ukrajna, EU, Brüsszel, Tombinski, Julia Timosenko
Országok: Litvánia Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat