OROSZVILAG.HU


Janukovics feltételei

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-11-29 16:12:34  |  
Oroszvilag.hu

Janukovics feltételei

Az EU nem alkudozik az ukrán vezetéssel

 Janukovics feltételei

Viktor Janukovics ukrán elnök a vilniusi Keleti Partnerség csúcstalálkozó plenáris ülésén felszólalva megnevezte azokat a feltételeket, melyek megvalósulása esetén Ukrajna aláírja a tásulási megállapodást az EU-val.

Kijev továbbra is kész a megállapodás megkötésére, „már csak néhány határozott lépés” hiányzik ehhez az ukrán elnök szerint.  Az Európai Unió államainak felül kell vizsgálniuk az álláspontjukat az ukrajnai export korlátozása kapcsán illetve az Ukrajnát elkerülő gázvezetékek megépítése ügyében. Továbbá, ki kell küszöbölni az ellentmondásokat az EU és a Vámunió között, ebből a célból szerencsés lenne egy európai-ukrán-orosz háromoldalú tárgyalási folyamat elindítása. Ezen felül Janukovics pénzügyi segítséget is kért az európaiaktól. Véleménye szerint a nemzetközi pénzügyi szervezetek nem nyújtanak valódi támogatást, bár Ukrajna szeretné felújítani kapcsolatát az IMF-el „elfogadható feltételek mellett.”

Válaszul Dalia Grybauskaité litván elnök azt közölte, az EU nem akar változtatni az Ukrajnának felkínált feltételeken, követeli továbbá a Timosenko-ügy megoldását. Grybauskaité szerint az EU „nem tesz engedményeket és nem alkudozik” az ukrán vezetéssel.

 

 

 

(Vedomosztyi, president.gov.ua)

Cimkék: Ukrán elnök, EU, Janukovics, Ukrajna,
Országok: Litvánia Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat