OROSZVILAG.HU


Svéd segítséggel hallgatták le Oroszországot

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-12-12 15:30:14  |  
Csámpai László

Svéd segítséggel hallgatták le Oroszországot

Fontos kormányzati és belpolitikai célok iránt érdeklődtek

 Svéd segítséggel hallgatták le Oroszországot

A svéd televízió a Reuters ügynökség szerint azt a közlést adta, miszerint a bizonyítékokat egy Glenn Greenwald nevű újságírótól szerezte, aki elsőként hozta nyilvánosságra Edward Snowden, volt NSA munkatárs információit a tömeges lehallgatás kapcsán. Greenwald nemrég a Twitter közösségi oldalon azt írta, az Egyesült Államok és Svédország közti közeli kapcsolatot nem kell „eltúlozni”, és hogy ez még csak az első, azon sok leleplezés küzül, amely még ez után fog jönni. 

A svéd televízió egy április 18-i dokumentumot idézett, amely szerint az elektronikus információ nyomon követését végző FRA svéd Kormányzati Hivatal, Oroszországról szóló információkat juttatott az Egyesült Államoknak. „Az FRA rendkívül alapos információs gyűjteményt adott át az NSA-nak a fontos orosz célokról, melyek az ország kormányzását és a belpolitikát illetik” - olvasható a dokumentumban.

A svéd védelmi miniszter Karin Enström kijelentette, hogy további országokkal is együttműködnek, de nem pontosította ezt.

„Nagyon fontos együttműködni a katonai-, védelmi hírszerzés terén, hogy áttekintésünk legyen a svéd érdekeket fenyegető külföldi veszélyek felett,” tette hozzá a védelmi miniszter. „Az, hogy együttműködünk, nagyon természetes. Biztonságunkat más országokkal és egyesületekkel való együttműködésre építjük”-jelentette ki.

 

Forrás: http://www.ta3.com

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat