OROSZVILAG.HU


Putyin bécsi keringője

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-04-26 18:12:10  |  
Kecskeméti Gábor

Putyin bécsi keringője

"Hatalmas győzelem Oroszországnak és további csapás a Nabucco számára"

 Putyin bécsi keringője

Vasárnap az orosz miniszterelnök az egykori Vörös Hadsereg veteránjaival, Maria Fekter osztrák belügy- és Norbert Darabos osztrák védelmi miniszterrel a nemzetközi TV társaságok kameráinak kereszttüzében megkoszorúzta a Schwarzenberg-téren található szovjet hősi emlékművet. Putyin tulajdonképpen Milánóba tartó útját szakította meg egy kitérő erejéig, hogy megszemlélje a bécsi Dusika-stadionban lezajlott cselgáncs Európa Bajnokságot, hiszen az orosz kormányfő a Cselgáncs Világszövetség (JWF) tiszteletbeli elnöke is, nem mellékesen feketeöves cselgáncsozó. Ezen kívül részt vett két fontos orosz-osztrák megállapodás aláírásánál is.

A bécsi látogatás eredményeivel az oroszok maradéktalanuk elégedettek lehetnek, hiszen az osztrákok aláírták csatlakozásukat a „Déli Áramlat” földgázvezetékhez. Alekszej Miller a Gazprom igazgatója kijelentette, hogy a Délkelet- és Közép-Európa gázellátását biztosító beruházás megvalósíthatósági tanulmánya 2011 februárjára elkészül, majd a tervek szerint 2015-től érkezne a gáz Oroszországból. A befektetéshez a későbbiekben csatlakozna a francia Electricite de France (EDF), addig azonban a Gazprom és az olasz Eni 50-50 százalékban finanszírozzák a kivitelezést. Ezenkívül a Gazprom igazgatója és Wolfgang Ruttensdorfer az OMV igazgatója egy külön megállapodást is aláírtak, mely alapján a magyar-osztrák határtól az alsó-ausztriai Baumgarten gáztárolóig tartó vezetéket közösen kivitelezik.

Putyin örömének adott hangot, hogy ezt a két fontos szerződést tető alá hozták az osztrák fővárosban és az újságírók kérdéseire válaszolva világosság tette, hogy a Déli Áramlat a tervezett Nabucco gázvezeték konkurense kíván lenni (bár kapacitása duplája lesz. Becslések szerint évente 63 milliárd köbméter gáz szállítására lesz alkalmas). A német nyelvű sajtóban a RIA Novosztyi orosz hírügynökségre hivatkozva kiemelték: az orosz fél a Nabucco - ami a „hiányzó energia források miatt inkább csak mítosz” -  megvalósíthatóságát kérdőjelezte meg azzal, hogy elérte a dokumentumok osztrák oldalról történő aláírását. Ezzel szemben a Déli Áramlat a szombati szerződések megkötése óta „már majdnem realitássá vált”, ami „egy hatalmas győzelem Oroszországnak és további csapás a Nabucco számára”.

A szerződés és a Déli Áramlat gázvezeték fontosságának alátámasztására elég arra gondolni, hogy az Európai Unió jelenlegi gázimportjának 42 százalékát fedezi orosz forrásokból, ráadásul a tagállamok gázfogyasztása egyes becslések szerint 2030-ig évről-évre egy százalékkal növekszik.

Putyin a szerződés szombati aláírása után személyesen találkozott Heinz Fischer államfővel és Werner Faymann osztrák kancellárral. A terveknek megfelelően az orosz miniszterelnök vasárnap este továbbrepült Milánóba, hogy találkozzon Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel.

(kép: government.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat