OROSZVILAG.HU


Senki nem akar háborút a Krímben

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2014-03-17 09:13:55  |  
Seszták Sándor

Senki nem akar háborút a Krímben

Jacenyuk szerint Ukrajna fegyveres agresszió áldozata

 Senki nem akar háborút a Krímben

Az oroszok nem akarnak háborút a Krím-félszigeten, ahogy az ukránok sem” – jelentette be Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vitalij Csurkin a Biztonsági Tanács ülésén, Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kérdésére válaszolva.

Csütörtökön Jacenyuk felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Oroszország és Ukrajna közti válsághelyzetnek szentelt rendkívüli ülésén, New Yorkban. Kijelentette, hogy országa fegyveres agresszió áldozata lett Oroszország részéről és rámutatott az egybegyűlteknek az ENSZ Alapokmányára, azt az álláspontot hangsúlyozandó, hogy Moszkva az ő lépéseivel megsért sok kétoldali és nemzetközi egyezményt, tudósít a BBC.

Az ilyen agresszív politika elfogadhatatlan a XXI. században, hangsúlyozta az ukrán miniszterelnök, hozzátéve, hogy Kijev továbbra is bízik a konfliktus békés rendezésében. Felhívta Moszkvát, hogy vonja ki haderőit a Krím-félszigetről és vegyen részt a közvetlen tárgyalásokban a konfliktus megoldására, amely, szavai szerint, messze túlmutat Ukrajna határain.

Az új ukrán kormány nem egyszer bejelentette, hogy Moszkva nem hajlandó közvetlen kapcsolatokat kialakítani velük.

„Az ukrán kormány kész a párbeszédre. Tárgyalásokat akarunk, nem pedig fegyveres agressziót” – jelentette ki az angol nyelven felszólaló Arszenyij Jacenyuk. Ezután orosz nyelven intézte a következő kérdést a teremben helyet foglaló orosz delegációhoz: „Akarnak-e háborút az oroszok?”

„Az oroszok nem akarnak háborút a Krím-félszigeten, ahogy az ukránok sem” – válaszolta Vitalij Csurkin, hozzátéve, hogy Oroszország nem akarja „a helyzet további súlyosbodását” sem.

Mindazonáltal Oroszország képviselője nem válaszolt Jacenyuk felhívására, hogy kezdjenek békés tárgyalásokat és abban tette felelőssé Kijev új kormányát, hogy ők azok, akik „Ukrajnát kettészakítják”.

 

 

Cimkék: háború. Krím, Oroszország, Ukrajna, Jacenyuk, Csurkin
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat