OROSZVILAG.HU


Az SSJ Kínában telepszik le

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2014-03-28 17:51:42  |  
Seszták Sándor

Az SSJ Kínában telepszik le

A Nyugat helyett Kína felé is lehet fordulni

 Az SSJ Kínában telepszik le

A United Aircraft Corporation (UAC) igyekszik támogatni a Szuhoj Superjet-100 (SSJ-100) repülőgép gyártását a nagy volumenű kínai export árán. Az "Oubey" helyi regionális fuvarozó megígérte, hogy 100 repülőgépet fog vásárolni. Kínában ezzel párhuzamosan megindulhat az SSJ-100 repülőgépek gyártása, megoldva a termelési kapacitás problémáját Oroszországban, valamint az esetleges szankciók problémáját a Nyugat részéről. De ebben az esetben az egyik legnagyobb hazai mérnöki projekt nagyrészt megszűnik orosznak lenni.

Az „Oubey” kínai regionális fuvarozó (Henan tartomány)és a „Szuhoj Polgári Repülőgépek” (az UAC tagja) március 22-én szándéknyilatkozatot írtak alá 100 db SSJ-100 repülőgép vásárlásáról, számolt be tegnap a China Daily. A lap értesülései szerint a tranzakció összege 3,54 milliárd $ lesz. A „Csengcsou Daily” nevű helyi újság szerint sikeres tranzakció esetén az első repülőgépet már 2015-ben leszállítják Csengcsouba. A szerződés feltételei magukban foglalják Csengcsou repülőterének egy speciális területén összeszerelő üzem és ügynökség létesítését. A „Csengcsou Daily” szerint a projektben két kínai tervező iroda, a „Tyanli” és a „Yuanfey” is részt vesz. A projekt beruházásai elérhetik a 3-5 milliárd $-t. A szándékról szóló protokoll szerint az összeszerelési kapacitásokat 2018-ban tervezik üzembe helyezni. A projekt iránt a lap szerint érdeklődést mutat az „Oubey” egyik részvényese, a Shanghai „Yuymyao” befektetési alap.

A „Szuhoj Polgári Repülőgépek” szerint a szándéknyilatkozat „fontos lépést jelent a repülőgépgyártásban kínai piacra”. De a feleknek még „részletesen ki kell dolgozniuk a lehetséges együttműködési területeket”. A „Kommerszant” forrása, aki ismeri a helyzetet, azt mondta, hogy a „Szuhoj Polgári Repülőgépeknek” további gyártási kapacitásra van szüksége. Az SSJ-100 projekt megtérüléséhez 300 repülőgépet szükséges eladni, vélekednek a „Szuhoj Polgári Repülőgépek”-nél. De a Komszomolszk-na-Amure-i gyár vadászgépeket is gyárt, így most a polgári szegmensben a gyár képes 30 repülőgépet libocsátani. 2013-ban a „Szuhoj Polgári Repülőgépek” 24 db SSJ-100-ast gyártott. A „Szuhoj Polgári Repülőgépek”-nél azt mondják, hogy a gyár kapacitása „az összeszerelési folyamat javítása” után 60-65 repülőgép lesz évente. A „Kommerszant” egy másik forrása azt mondta, hogy az SSJ-100-asok Kínában történő összeszerelése jelentősen felgyorsítaná gyártott repülőgépek vásárlói igényekhez való alkalmazkodásának folyamatát. Jelenleg ehhez az összes repülőgépet Uljanovszkba, a Moszkva-közeli Zsukovszkijba vagy a SuperJet International testre szabási központjának otthont adó Velencére kell átirányítani. Ezen kívül, az SSJ összeszerelése Kínában megoldhatja az alkatrészek nyugati szállításával kapcsolatos problémákat az Oroszország elleni szankciók kiterjesztése esetén.

Andrej Kramarenko független légi közlekedési szakértő arra emlékeztetett, hogy a kínai állami Commercial Aircraft Corporation of China már dolgozott az ARJ21 regionális repülőgép létrehozásán, de az elakadt a minősítés szakaszában. A kínaiak aktívan keresik a külföldi légi járműgyártókat - Airbus vagy Embraer -, hogy hozzáférjenek a technológiákhoz és kielégítsék a belső keresletet. Mindemellett a „Szuhoj Polgári Repülőgépek” választéka nem túl nagy, amennyiben az SSJ-100-ra nincs nagy kereslet, teszi hozzá a szakértő. Azonban, magyarázza, magas lokalizáció esetén Kínában, a repülőgép költségeinek orosz részét 20-25%-kal lehet csökkenteni és „nem világos, hogy ez esetben hogyan térülnek meg a projekt költségvetési beruházásai, teljesednek be az új munkahelyek teremtésére és az orosz ipar fejlesztésére vonatkozó remények”. A „Légi közlekedési figyelő” főszerkesztője, Alekszej Szinyickij hozzáteszi, hogy a repülőgépek kínai összeszerelésével szemben ellenállás lehet az SSJ-100 külföldi alkatrész- beszállítóinak részéről.


 

http://www.kommersant.ru/doc/2438037

Cimkék: Sukhoi Superjet, Kína
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat