OROSZVILAG.HU


Volt német kancellárok ellenzik a szankciókat

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2014-03-31 11:40:39  |  
Gyóni Gábor

Volt német kancellárok ellenzik a szankciókat

Oroszország fontosabb, mint Ukrajna (a Krím)

 Volt német kancellárok ellenzik a szankciókat

Az elmúlt napokban három volt német kancellár is felszólalt az Oroszország elleni esetleges gazdasági szankciók bevezetése ellen.

Helmut Schmidt szociáldemokrata kancellár (1974 – 1982) a hamburgi Zeit c. lapnak azt nyilatkozta, Vlagyimir Putyin orosz elnök Krím-politikáját „teljesen érthetőnek” tartja, az Oroszország elleni szankciókat viszont a Nyugat ugyanúgy megszenvedi, mint Moszkva. Schmidt szerint hiba volt Oroszország kizárása a G8-ból, mert éppenhogy most volna szükség dialógusra.

Gerhard Schröder volt szociáldemokrata kancellár (1998 – 2005) szintén bírálta az EU ukrajnai krízis során megnyilvánuló politikáját. Emlékeztetett, óvatosabban kellene bírálni Moszkvát a nemzetközi jogi normák megsértése miatt, hiszen Németország is részt vett a NATO Szerbia elleni, ENSZ BT felhatalmazás nélküli katonai akciójában.

Helmut Kohl konzervatív kancellár (1982 – 1998) szintén óvatosságra intett a szankciók kapcsán. Kohl bírálatot fogalmazott meg, miszerint a Nyugat eddig nem fordított kellő figyelmet Ukrajnára, de Oroszországra sem. Kohl szerint a háború nem lehet a politika eszköze, Európa békében és kölcsönös bizalomban akar élni.

Német üzleti körök is ellenzik a szankciókat. A Siemens nemrég Oroszországban tárgyaló elnökét, Joe Kaesert nemrég Vlagyimir Putyin orosz elnök is fogadta. Felszólalt az Oroszországot érintő szankciók ellen az E. on, a Volkswagen, a Deutsche Bank vezetése is. Angela Merkel német kancellár szintén úgy nyilatkozott, nem szeretne gazdasági szankciókat Oroszország ellen.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Oroszország, szankciók, német kancellárok, Nyugat, Putyin, Ukrajna, Krím,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat