OROSZVILAG.HU


A NASA is csatlakozott a szankciókhoz

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2014-04-05 10:55:18  |  
Seszták Sándor

A NASA is csatlakozott a szankciókhoz

A Nemzetközi Űrállomás működése zavartalan maradhat

A NASA is csatlakozott a szankciókhoz


A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) felfüggesztette számos, az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel közös projektjét, egyedül a Nemzetközi Űrállomáson folyó munkákat hagyva érintetlenül folytatódni. Ilyen módon reagált az amerikai űrügynökség a Krím-félsziget csatlakozására Oroszországhoz. Válaszlépésekről egyelőre nem esik szó.

Amerikai sajtértesülések szerint az Oroszországgal folytatott együttműködés felfüggesztéséről szóló utasítás a NASA dolgozói számára összeállított szándéknyilatkozatban szerepel. A dokumentum szerint a tilalom a oroszországi látogatásokra, telekonferenciák folytatására, orosz tisztviselők meghívásaira az ügynökség objektumaiba, valamint elektronikus levelezésre terjed ki orosz tisztviselőkkel. „Figyelembe véve Ukrajna Oroszország szuverenitásának és területi integritásának folyamatos megsértését Oroszország részéről a NASA felfüggeszti a legtöbb folyamatban lévő közös projektet” – szól az ügynökség hivatalos Facebook oldalán közzétett bejegyzés. Ugyanakkor a hivatal hangsúlyozza, hogy ezek az intézkedések nem befolyásolják az Egyesült Államok és Oroszország munkáját a Nemzetközi Űrállomáson: „A NASA és a Roszkoszmosz továbbra is együttműködik majd, hogy biztosítsák a Nemzetközi Űrállomás biztonságos és folyamatos működését”.

Tavaly a NASA aláírt egy kiegészítő szerződést Roszkoszmosszal az űrhajósok szállítására a Nemzetközi Űrállomásra 424 millió $ összegben. A megállapodás értelmébe, a hat űrhajósból álló csapat elszállítására az állomásra és vissza 2017 júniusáig kell sor kerüljön. Az előző szerződést 2011-ben írták alá és az amerikaiak költségei több mint 753 millió $-t tettek ki. Az "Energia" Űrrakéta Vállalat arra számít, hogy a vállalatnak nem kell majd azonos módon válaszolnia a NASA által tett bejelentésre, miszerint befagyasztja az együttműködést Oroszországgal. „Semmilyen lehetséges válaszlépésre nem érkezett utasítás” - mondta Vitalij Lopota, a vállalat elnöke az „Interfax-AVN” ügynökségnek.

Annak latolgatásába, hogy hogyan fognak alakulni most az események, az űrkutatásban tevékenykedő tisztviselők nem mennek bele, mondván, hogy erről a kérdésről magasabb szinten fognak dönteni. Senki sem számított arra, hogy a politikai események befolyásolni fogják két ország együttműködését az űrkutatás területén, mondja a „Kommerszant” Roszkoszmosz-beli forrása. A „Kommerszant” egy másik forrása az ügynökségnél azt mondja, hogy a válaszlépések kérdését már a közeljövőben napirendre tűzik. Az orosz űrügynökség hivatalos álláspontja még nem ismert.

http://www.kommersant.ru/doc/2444265

Cimkék: NASA, Roszkoszmosz, Nemzetközi Űrállomás
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat