OROSZVILAG.HU


Győzelem napi ünnepség Obama nélkül

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-01 20:02:57  |  
Vértes Judit

Győzelem napi ünnepség Obama nélkül

A diplomácia útvesztőiben

A Duma szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy Barack Obama nem vesz részt a Győzelem napja 65. évforduló alkalmából rendezett ünnepségen, jóllehet amerikai források hivatalosan még nem erősítették meg az orosz értesüléseket.  

Győzelem napi ünnepség Obama nélkülGyőzelem napi ünnepség Obama nélkül

Bár a felröppent hírre a Fehér Ház érdemben nem válaszolt, a találgatások mindkét részről elindultak. Paul J. Saunders politológus, a washingtoni Nixon Center ügyvezető igazgatója két lehetséges, politikailag  korrektnek mondható indokot említ. Az egyik szerint csak arról van szó, hogy Obamának igen feszített az időbeosztása a Kongresszusban éppen a napokban megvitatásra kerülő pénzügyi reformok miatt. Mivel a reformok kiemelt fontosságúak, elengedhetetlen az elnök jelenléte. A másik ok Dmitrij Medvegyev a közeljövőben esedékes amerikai útja. Mivel a két elnök nemrég találkozott a START-III egyezmény aláírásakor, a Fehér Ház valószínűleg feleslegesnek érezte Obama moszkvai látogatását.  

„Valószínűnek tartja-e, hogy az elutasítás hátterében Benjamin L. Cardin szenátor kérése áll, aki nem szívesen látná azt a 60 orosz jogvédő szervezeteknél dolgozó munkatársat, akiknek feltehetően közük van Szergej Magnitszkij ügyvéd halálához?” – kérdezte a politológustól a Szvoboda Rádió munkatársa.

Saunders cáfolta a két ügy közötti kapcsolatot, és kitért arra, hogy már korábban is igyekeztek a Magnitszkij-, illetve a Hodorkovszkij-ügyet összefüggésbe hozni az amerikai-orosz kapcsolatokkal. A két ország közötti kapcsolat megítélésében sokkal fontosabb az iráni atomprogram feletti kontroll kérdésében kifejezett állásfoglalás, véli a politológus. Az előző kormánnyal ellentétben, Amerika nem fejt ki nyomást Oroszországra, ami a jogvédelmet illeti.

Julian E. Zelizer, a Princeton Egyetem professzora szintén egyetért abban, hogy a távolmaradás egyedüli oka Obama elfoglaltsága. Zelizer szerint az elnök figyelembe veszi a tavaly ősszel személyét ért kritikát is, amikor Európába utazott, hogy a teljesen esélytelen Chicago 2016-os Olimpia jelentkezését megtámogassa, miközben az egészségügyi reformok megvitatásának legviharosabb szakaszát élte a Fehér Ház.  

Egyesek azonban úgy vélik az elutasítás hátterében Obama hallgatólagos tiltakozása áll. Idén ugyanis először  - Luzskov moszkvai polgármester támogatását is élvezve – nyertek a sztálinista erők, így Sztálin-portrékkal is találkozhat az odalátogató.

Obamán kívül még Gordon Brown mondta le a részvételt a választások miatt. 24 államelnök azonban elfogadta a meghívást. A FÁK országok közül csak Türkmenisztán és Üzbekisztán marad távol a parádétól.   

Cimkék: Győzelem napja
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat