OROSZVILAG.HU


Varsó és a Majdan

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2014-04-27 19:52:00  |  
Oroszvilag.hu

Varsó és a Majdan

Ukrán radikálisok lengyelországi kiképzésen 

 Varsó és a Majdan

Április 17-én a voltairenet.org szájton Thierry Meyssan lengyel forrásokra hivatkozva publikált cikket arról, milyen szerepet játszott Lengyelország a Majdan harcosainak felkészítésében. A cikkre reagált Marija Zaharova, az orosz Külügyminisztérium sajtóügyi osztályának igazgatóhelyettese.

Ezek szerint még 2013 szeptemberében Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter meghívta Lengyelországba egy állítólagos egyetemi program keretében a Jobboldali Szektor 86 tagját. Ezek a „diákok”, akik közül több is elmúlt már 40 éves, egy rendőrségi táborban kiképzésben részesültek. Az intenzív kiképzés során olyan tárgyakat oktattak nekik, mint a tömeg kontrollja, krízishelyzet taktikája, barikádépítés, lövészet.

A gyakorlatok még akkor kezdődtek, mielőtt Janukovics ukrán elnök még döntött volna, hogy aláírja-e a társulási megállapodást az EU-val. A cikk felhívja a figyelmet, Radislaw Sikorski brit állampolgár volt. Ő a február 21-i kijevi megállapodás egyik aláírója. Alekszandr Turcsinovot még védelmi miniszter kora óta ismeri. A szerző emlékeztet, a CIA előszeretettel használta és használja fel Kelet-Európában a nácik utódait (2005-ben Donald Tusk lengyel miniszterelnökről is kiderült, hogy nagyapja a Wehrmachtban szolgált önkéntesként).

Következésképpen, Varsó nemcsak tudott a készülő államcsínykísérletről, hanem aktívan részt is vett benne.

Radoslaw Sikorski több alkalommal is támogató nyilatkozatot tett a Jobboldali Szektor mellett. Indokoltnak nevezte a Jobboldali Szektor tagjainak erőszakos fellépését: „A Jobboldali Szektor magára vállalta a teljes felelősséget minden erőszakos akcióért az utolsón tiltakozások idején. Ez egy becsületes álláspont, amit mi tisztelünk. A politikusok nem boldogultak békefenntartó feladataikkal. Tehát az egyetlen elfogadható variáns – a Jobboldali Szektor radikális cselekedetei. Más kiút nincs.

 

 

(echo.msk.ru)

Cimkék: Varsó, Majdan, Radoslaw Sikorski, Jobboldali Szektor,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat