OROSZVILAG.HU


Újabb éles kritika az orosz média helyzetéről

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-04 08:16:09  |  
Gyóni Gábor

Újabb éles kritika az orosz média helyzetéről

Koncentrált támadás?

 Újabb éles kritika az orosz média helyzetéről

 

A Freedom House éves jelentése a sajtószabadság helyzetéről, amely lesújtó eredményt közölt az orosz médiáról (az amerikai szervezet szerint az orosz sajtó helyzete rosszabb, mint Közép-Ázsia jónéhány országában), most egy újabb nyugati szervezet, a Riporterek Határok Nélkül fogalmazott meg éles kritikát az orosz tömegtájékoztatás helyzetét illetően.

Utóbbi szervezet egy negyven fős listát publikált, amelyben a „szabad sajtó legnagyobb ellenségei” („ragadozói”) szerepelnek. A listán számos posztszovjet politikus kapott helyet, de Oroszország az egyetlen ország, amely két névvel képviselteti magát a Riporterek Határok Nélkül lajstromán.

Vlagyimir Putyint azzal vádolják, hogy állami kontrollt valósított meg a valaha szabad orosz média fölött, s ilyetén módon manipulálja az embereket. Putyin azért is feddés érte, mert „nemzeti büszkeség légkörét” erőlteti a tömegtájékoztatásban, hajtóvadászatot indítva a másként gondolkodók ellen.

Ramzan Kadirov csecsen elnökről azt jegyezték meg, bárki, aki kritizálni meri politikáját, halálos veszélynek teszi ki magát. A jelentés emlékeztet Kadirov két kritikusának, Natalja Esztemirovának és Anna Politkovszkajának sorsára, akiket meggyilkoltak.

A „szabadság negyven ellensége” közé olyan személyek kerültek még, mint Omar mullah, a Taliban vezetője, Alekszandr Lukasenko belorusz elnök, Nurszultan Nazarbajev kazah elnök, Iszlam Karimov üzbég elnök, Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén államfő, az olasz maffia, a mexikói drogkartellek, az ETA és mások.

 

(en.rsf.org)

 

Cimkék: Riporterek Határok Nélkül 2010
Országok: Belarusz Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat