OROSZVILAG.HU


A Gazprom megállapodott Kínában 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2014-05-21 10:29:35  |  
Oroszvilag.hu

A Gazprom megállapodott Kínában 

Az első hírek még a tárgyalások kudarcáról szóltak

 A Gazprom megállapodott Kínában 

Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai látogatásán megállapodás született, hogy Oroszország és Kína együtt ünneplik meg a második világháború befejezésének 70. évfordulóját.

Az első híradások - melyről beszámolt a Nyezaviszimaja Gazeta, a Vedomosztyi, az RBC is - szerint a legfontosabbnak tartott kérdésben azonban nem sikerült megegyezni: nem írtak alá szerződést a Gazprom Kínába irányuló jövőbeli gázszállításairól. A nyolc éve húzódó tárgyalások – melyek célja, hogy Oroszország évi legalább 30 milliárd köbméter gázt exportálhasson Észak-Kínába – ezen a héten sem zárultak le.

Sajtóinformációk szerint az ár miatt nem sikerült megállapodást kötni. A kínai vállalatoknak csak akkor érné meg az orosz földgáz, ha az olcsóbb lenne a jelenleg használt kőszénnél, a Gazprom viszont számára elfogadhatatlan a kínaiak által javasolt összeg, mivel az új gázmezők kitermelése és új csővezetékek lefektetése kolosszális ráfordításokat követelne.

Később mégis az a hír jelent meg, hogy a Gazprom megállapodást kötött kínai partnerével, a CNPC társasággal. Az oroszok által Kínába szállított gáz ára egyes sajtóhírek szerint - Alekszej Miller szavai alapján - titok, mások tudni vélik, hogy 400 dollár vagy 350 dollár/ezer köbméter az ár. A szerződés szerint a Gazprom 30 évre, évi 38 milliárd köbméter gázt exportálhat Kínába. A 30 évre szóló szerződés volumene összesen 400 milliárd dollár. 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta, kremlin.ru, Echo Moszkvi, gazeta.ru) 

 

Cimkék: Kína, Oroszország, Gazprom, Nyezaviszimaja Gazeta
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat