OROSZVILAG.HU


Porosenko a Wikileaks-iratok szerint

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2014-05-29 11:25:56  |  
Oroszvilag.hu

Porosenko a Wikileaks-iratok szerint

Nyugati elkötelezettsége vitathatatlan

 Porosenko a Wikileaks-iratok szerint

Barack Obama amerikai elnök az első között gratulált a vasárnap megválasztott új ukrán államfőnek, Pjotr Porosenkónak (a két elnök várhatóan június 3-án Varsóban találkozik majd). A Wikileaks által közzétett amerikai diplomáciai táviratokból kitűnik, hogy Porosenkót már régóta „szemmel tartották” az amerikaiak, 2006 és 2010 mintegy 100 alkalommal fordul elő a neve a diplomáciai táviratokban.

2006 és 2009 között az amerikai diplomaták inkább negatívan ítélték meg Porosenko tevékenységét. Porosenko ekkor a Juscsenko elnökhöz közel álló Mi Ukrajnánk párt képviselője volt, de korrupciós ügyekbe keveredett. 2006 nyarán a kijevi amerikai nagykövet „nagyon népszerűtlen politikusként” jellemzi Porosenkót, aki mintegy saját személyében diszkreditálja a Mi Ukrajnánk pártot.

A diplomáciai táviratok beszámoltak Porosenko és Julija Timosenko rossz viszonyáról.

2009-ben Porosenko Ukrajna külügyminisztere lett. Egy októberi diplomáciai távirat már úgy jellemzi őt, mint széles befolyással rendelkező üzletembert, aki elkötelezett az európai integráció mellett, és pragmatikus viszonyt akar Oroszországgal.

 

 

(Kommerszant)

 

Cimkék: 2006, Porosenko, diplomáciai táviratok, Wikileaks
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat