OROSZVILAG.HU


Orosz-török stratégiai partnerség?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-11 09:20:01  |  
Gyóni Gábor

Orosz-török stratégiai partnerség?

Ankara és Moszkva egyre közelebb egymáshoz

 Orosz-török stratégiai partnerség?

Dmitrij Medvegyev orosz elnök törökországi látogatása előtt a Zaman c. török lapban tett közzé értekezést a török-orosz viszony alakulásáról.

Az orosz elnök írásában Törökországot és Oroszországot két „eurázsiai” államként jellemzi, melyeknek az elmúlt mintegy 500 évben sokszor „viharos és olykor nem egyértelmű” viszonyuk volt.

Medvegyev a cikkben kifejezve tiszteletét Musztafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítója iránt, emlékeztetett, Oroszország elsőként ismerte el a Török Köztársaságot, és nem kevés katonai segítséget és egyéb támogatást nyújtott neki a függetlenségért vívott harc idején.

Medvegyev szerint az orosz-török kapcsolatok a „stratégiai partnerség szintjére emelkednek”, hiszen nemcsak a két ország közti gazdasági-energetikai-kulturális együttműködés elmélyítését szolgálja az ankarai látogatás, de a „külpolitikai lépések egyeztetését is a nemzetközi béke, stabilitás és biztonság támogatása céljából.”

A NATO-tag Törökország és Oroszország közti kapcsolatok fejlődését nemcsak a két ország közti gazdasági együttműködés elmélyülése alapozza meg, de az is, hogy Ankara minden erőfeszítése ellenére nem kerül közelebb az EU-hoz, és legfontosabb szövetségesével, az Egyesült Államokkal is jónéhány nézeteltérése volt az elmúlt időszakban.

 

(kremlin.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat