OROSZVILAG.HU


Közeleg az EU-orosz vízummentesség?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-13 10:54:39  |  
Márton Balázs

Közeleg az EU-orosz vízummentesség?

Áttörést hozhatnak az új típusú útlevelek?

Közeleg az EU-orosz vízummentesség?

Az Európai Unió Tanácsának külügyi formációja május 10-i ülésén a közelgő, május 30-a és június 1-je között Rosztovban megrendezendő EU-orosz csúcs előkészítéséről is tárgyalt. A (még nem véglegesített) sajtóközlemény szerint az uniós külügyminiszterekből és a külügyi főképviselőből álló intézmény tagjai „megvitatták a vízumok ügyét is, mellyel kapcsolatban az EU elkötelezett a vízummentes utazás közös célja mellett hosszú távon egy tartalmi kérdésekre fókuszáló, fokozatos megközelítéssel”. A kissé talányos mondat mögött az EUobserver értesülései szerint az az elképzelés áll, hogy a vízumkényszer eltörlésére Brüsszel ugyan nem rögzítene valamiféle konkrét határidőt, de bizonyos előre meghatározott reformok (így pl. a biometrikus útlevelek bevezetése, adatvédelmi törvények elfogadása, határőrizet erősítése) teljesítése kötelezné az Uniót a „reagálásra”.

Alexander Stubb finn külügyminiszter az ülés után úgy nyilatkozott, számára „a találkozó kulcskérdése a vízumügy”, és pozitívumként emelte ki a németek támogatását a könnyítés mellett, akik eddig határozatlanok voltak a kérdésben. Az ötlet azonban nem nyerte el minden állam feltétel nélküli tetszését: Stubb lengyel kollégája, Radek Sikorski szerint a Keleti Partnerség résztvevőit (azaz Azerbajdzsánt, Fehéroroszországot, Grúziát, Moldovát, Örményországot és Ukrajnát) szintén be kellene vonni.

Korábban pl. Grúzia évekig panaszkodott, hogy az addigi megállapodásoknak köszönhetően az orosz útlevéllel rendelkezők – így az abházok és dél-oszétek is – könnyebben utazhattak be az EU-ba, mint a grúzok, véleményük szerint „aláásva” ezzel a kis kaukázusi ország területi integritását. Az ukránok nemtetszését is kiváltotta, hogy a demokratikus átalakulás érdekében tett erőfeszítéseiket semmivel sem jutalmazta Brüsszel.

Egy, a varsói Báthory István Alapítvány által készített felmérés szerint a 2007-ben elért schengeni tagság által megkövetelt szigorú szabályok miatt a lengyelek 73%-al kevesebb vízumot adtak ki fehéroroszoknak, mint korábban. Egy több ukrán civil szervezet által öszeállított felmérés szerint a vízumért folyamodókat sorok, napokig tartó késések, rejtélyes extra díjak és magyarázat nélküli elutasítások várják.

Hogy az ajánlatért cserébe Brüsszel elvárja-e Moszkvától a vízumkötelezettség eltörlését az összes schengeni tagállammal, így hazánkkal szemben, arról egyelőre nincs külön konkrét információ (mindenesetre a jelenleg érvényben lévő, 2007 megállapodás szerint a vízumok kiadása „a kölcsönösség alapján” történik). Az orosz fél reakciójára várhatóan még a rosztovi csúcsig várni kell, ahol az ötletet hivatalosan is elő fogják adni az EU képviselői.

A találkozón a Tanács a vízummentesség felvetése mellett a „Partnerség a modernizációért” programmal kapcsolatban remél megállapodást, valamint igyekszik majd elérni, hogy (az 1994-ben Oroszország által is aláírt, de azóta nem ratifikált) Energia Charta is szerepeljen a jövőbeni, a két fél közt megkötendő új partnerségi megállapodásban. Ezek mellett a gazdasági válság, a klímavédelem, az energiabiztonság, az emberi jogok és egyéb „regionális és nemzetközi” ügyek majdani felvetéséről született döntés.

 

Agreement between the European Community and the Russian Federation on the facilitation of the issuance of visas to the citizens of the European Union and the Russian Federation. Official Journal of the European Union, 2007. 05. 17.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:129:0027:0034:EN:PDF&ei=OvLpS8r0JuKTOLSKiJUL&usg=AFQjCNGWxdT1ByjqWOH5z8XntVL0NULwfg&sig2=q-NmpzuT_-CAU9w0KWjjRw

Andrew Rettman: EU eyes open borders with post-Soviet countries. EUobserver, 2010. 05. 11.
http://euobserver.com/9/30055

Council of the European Union: Press release. 3011th Council meeting, Foreign Affairs (Provisional Version). 2010. 05. 10.
http://www.consilium.europa.eu/App/NewsRoom/loadDocument.aspx?id=339&lang=HU&directory=EN/foraff/&fileName=114366.pdf

Rostov summit expected to confirm idea of “Partnership for Modernisation” – EU warns against protectionism. EU-Russia Centre, 2010. 05. 10.
http://www.eu-russiacentre.org/news/rostov-summit-expected-confirm-idea-partnership-modernisation-eu-warns-protectionism.html

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat