OROSZVILAG.HU


John Kerry Közép-Ázsiában 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2015-11-03 13:19:09  |  
Oroszvilag.hu

John Kerry Közép-Ázsiában 

Lágy altest Oroszország, Kína, Irán között

 John Kerry Közép-Ázsiában 

 

Közép-Ázsiában tett körutat John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry hazája nevében befektetéseket, közös (természetvédelmi, kulturális, tudományos, oktatási) projekteket ígért a régió számára.

Szamarkandban egy új közép-ázsiai együttműködési formátum (5+1) megalapítását helyezték kilátásba, mely a régió öt posztszovjet államát és az Egyesült Államokat foglalná magába.

Biskekben Kerry annak a reményének adott hangot, hogy újraindulhat a kirgiz-amerikai katonai együttműködés. A kirgiz fővárosban a látogatásra időzítve adták át az amerikai nagykövetség új épületét, és avattak fel egy új amerikai egyetemi campust.

Iszlam Karimov üzbég elnökkel az energiabiztonság volt a tárgyalások fő témája.

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök köszönetet mondott a Kazahsztánban tevékenykedő mintegy 500 amerikai cég munkája, az amerikai befektetések miatt. Az amerikai külügyminiszter ma Tadzsikisztánt és Türkmenisztánt keresi fel.

Sarbatullo Szodikov, a moszkvai MGIMO kutatója szerint Kerry közép-ázsiai látogatásának a valódi célja, hogy megakadályozza az orosz dominanciájú eurázsiai gazdasági társulás déli terjeszkedését. Különös jelentőséggel bír ebből a szempontból Üzbegisztán. A közép-ázsiai fokozottabb amerikai jelenlét Kína szemmel tartására is alkalmas lehet.

Alekszandr Knyjazjev Közép-Ázsia szakértő szerint nem reális a régió orosz-kínai befolyási övezetből való kiszakítása, de Közép-Ázsiát szaúdi, pakisztáni és török segítséggel szükség esetén akár destabilizálni is lehet. A szakértő szerint jelenleg azt figyelhetjük meg, hogy Közép-Ázsia a különböző nagyhatalmak ütközési zónájává válik.

Sohrat Kadirov, az Oroszországi Tudományos Akadémia Keletkutató Intézetének munkatársa szerint az új, amerikai részvétellel létrejövő 5+1-es formátum célja, hogy az USA kiépítse pozícióit Közép-Ázsiában és a maga számára megbízható politikusokat kutasson fel.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: John Kerry, amerikai külügyminiszter, Közép-Ázsia, 5+1
Országok: Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat