OROSZVILAG.HU


Putyin: Törökország a terrorizmus cinkosa

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2015-11-24 16:51:24  |  
Oroszvilag.hu

Putyin: Törökország a terrorizmus cinkosa

Orosz harci gépet lőtt le a török légierő. Moszkva válaszlépéseket ígér

 Putyin: Törökország a terrorizmus cinkosa

A szíriai légtérben lőtték le az orosz légierő Szu-24-es harci gépét ma reggel a törökök – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Az orosz elnök a jordán királlyal Szocsiban tartott találkozója után azt mondta, Oroszország nem tűr el hasonló bűncselekményeket, bár tiszteletben tartja, hogy minden országnak vannak regionális érdekeltségei. Putyin hátbaszúrásként értékelte az orosz gép lelövését, mely nem fenyegette az orosz elnök által a "terrorizmus cinkosaként" nevezett Törökországot. II. Abdullah jordán király részvétét fejezte ki Putyinnak. 

Putyin szerint az orosz hírszerzés már régóta tud arról, hogy a terroristák olajat adnak el Törökországnak, és ezáltal jutnak pénzhez. E tranzakciókon keresztül jutnak dollármilliókhoz, de az is lehet, hogy milliárdokhoz a terroristák, ebből a pénzből finanszírozzák terrortámadásaikat "az egész világon, akár Európa szívében is." Putyin elmondta, a mai tragédia komoly következményekkel fog járni az orosz-török kapcsolatokra nézvést. Az orosz elnök azt is furcsának tartja, hogy az incidens után Ankara az orosz fél helyett a NATO-hoz fordult, "mintha mi lőttük volna le az ő repülőgépüket, nem ők a miénket."

Oroszország hivatalosan is tiltakozását fejezte ki a török katonai attasénak. 

A NATO török kérésre tanácskozást tart az incidenssel kapcsolatban.

Törökország beismerte, hogy lelőtték az orosz gépet, mely állítólag megsértette a török légteret. A törökök néhány alkalommal figyelmeztették az orosz gép pilótáit, hogy a török határtól 15 km-es távolságon belül vannak, de választ nem kaptak. Miután az orosz gép behatolt a török légtérbe, lelőtték.

Orosz katonai források szerint a Szu-24-est egy török F-16-os vadászgép lőtte le Szíria fölött. Putyin szerint a lelőtt orosz gép a szíriai Latakia tartományban teljesített feladatot az Iszlám Állam terroristái ellen. A két pilóta közül az egyik meghalhatott, a másik sorsa ismeretlen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta holnapra tervezett isztambuli útját. Az orosz Külügyminisztérium azt tanácsolja az orosz állampolgároknak, terrorveszély miatt ne utazzanak Törökországba.  

 

 

(Echo Moszkvi, Nyezaviszimaja Gazeta, Kommerszant) 

Cimkék: Szu-24, Putyin, Törökország, orosz elnök,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat