OROSZVILAG.HU


A légikatasztrófa veszteségei

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2015-11-27 23:30:00  |  
Kerekes Karina

A légikatasztrófa veszteségei

Sok pénz, átalakuló turizmus

 A légikatasztrófa veszteségei

Október 31-én lezuhant a Sínai-félszigeten egy Szentpétervárra tartó Airbus A321-es típusú repülőgép. A légi katasztrófában 224 ember vesztette életét.

November 6-án a kormány utasítására beszüntették a közlekedést Oroszországból Egyiptomba. Még nem tudni, hogy ez a repülési tilalom meddig lesz érvényben. Azonban a számítások szerint, ha ez 2-3 hónapnál tovább fog tartani, úgy 200 millió dollár veszteséggel kell számolnia az orosz államnak.

Közben megkezdődött az ott tartózkodó orosz turisták hazaszállítása is. A baleset idején 80 ezer turista tartózkodott az országban. November 10-ig már közel 40 ezer utast sikerült hazaszállítani, csomagjaikat pedig, biztonsági okokból külön géppel szállítják a Vnukovo reptérre, ahol csak külön procedúra után juthatnak hozzájuk az utasok. A régiókban lakó állampolgárok számára csomagjaikat postai úton, vagy lehetőség szerint a helyi repterekre szállítják, ahol átvehetik őket. Az ezzel kapcsolatos kérdéseiket az erre kialakított forró vonalon tehetik fel.

 

Komoly veszteségekkel kell számolniuk az utazási irodáknak, melyről november 12-én, a statisztikai összegzések után tudnak majd konkrét számokat közölni. A baleset óta 1, 5 milliárd rubel veszteségről számoltak be a nagyobb utazási irodák. Ennek jelentős hányadát a már előre kifizetett hotelfoglalások, a légitársaságoknak jövő márciusig kifizetett összegek, és a turisták hazaszállítására küldött üres járatok költségei teszik ki. Az állam 1, 5 milliárd rubel támogatást nyújtott az orosz légitársaságoknak, azonban ez még nem a végösszeg. További tárgyalások folynak arról, hogy az utazási irodák számára is tudnak-e ekkora összegű támogatást biztosítani. A külföldre való utazás ára is jelentősen megnőtt, azonban a balesettől függetlenül továbbra is úticélként szerepelhet Egyiptom az oroszok számára. Alternatív átszállási pontként felmerült Fehéroroszország, illetve Izrael is.

Cimkék: Egyiptom
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat