OROSZVILAG.HU


EU-örmény különmegállapodás készülőben 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2015-12-13 12:33:53  |  
Tutusko Ágnes

EU-örmény különmegállapodás készülőben 

Óvatos diplomácia

 EU-örmény különmegállapodás készülőben 

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Edward Nalbandian, Örményország külügyminisztere hétfőn Brüsszelben megkezdték Örményország és az EU közötti kapcsolatokat szabályozó új dokumentumot előkésítő tárgyalásokat.

„Ez lehetőséget ad azon bizonytalanságok leküzdésére, amelyek 2013-ban keletkeztek”, - fogalmazott az európai diplomácia vezetője.

A tervek szerint Jerevánnak a 2013-s Vilniusi „Keleti partnerség” EU-s csúcson kellett volna aláírnia a szabadkereskedelmi és asszociációs megállapodást az Unióval. Viszont ezt megelőzően két hónappal Örményország bejelentette szándékát az eurázsiai integrációban való részvételre és a Vámunióhoz történő csatlakozásra. Örményország 2015. január 1-én csatlakozott az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz.

Ettől függetlenül az Európai Unió Tanácsa október 12-én megbízta az EB-t, hogy kezdjen tárgyalásokat Örményországgal egy újabb átfogó megállapodásról, amely helyettesíti majd az EU és a kaukázusi köztársaság között már érvénybe lévő együttműködési megállapodást.

Karen Nazaryan  örmény külügyminiszter-helyettes korábban kijelentette, hogy - a társulási szerződés-tervezethez képest – változások érintik majd a mélyreható és széleskörű szabadkereskedelmi térség szabályozását is.

 

ria.ru

Cimkék: Örményország, EU, Európai Unió,
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat