OROSZVILAG.HU


Török-azeri csúcstalálkozó Bakuban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-18 16:42:57  |  
Mezei Bálint

Török-azeri csúcstalálkozó Bakuban 

Erdogan török miniszterelnök villámlátogatást tesz Grúziába is  

Török-azeri csúcstalálkozó Bakuban Török-azeri csúcstalálkozó Bakuban 

Ilham Alijev fogadta a török miniszterelnököt. Az azeri elnök és a török kormányfő sikeresnek nevezték a kétoldalú kapcsolatok fejlődését.

Ilham Alijev államelnök pozitívan nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan isztambuli premier bakui látogatásáról és a közös tervek, jelenlegi együttműködések állásáról. „Mostani látogatásunk a bilaterális kapcsolatok, a két testvérnép közti kötelékek szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, és a döntések hatékonysága felől sincsenek kétségeim” – jelentette ki Erdogan az AZTV riporterének válaszolva. Az azerbajdzsáni elnök pedig elégedettségének adott hangot Baku és Isztambul vállalásait illetően. „Különösen alapos, minden témát érintő megbeszélést folytattunk. Szót ejtettünk közös dolgainkról, áttekintettük a török-azeri testvéri kapcsolatokat, a két nép barátságát. Örömmel állapítottuk meg, hogy kezdeményezéseinket siker koronázta, szakembereink szoros kapcsolatban tevékenykednek. Terveinket, gondolatainkat eredményesen ültetjük át a gyakorlatba” – állította Aliyev. A bakui elnöki rezidencia ura természetesen kitért a jövőt illető főbb elképzelésekre is, újfent aláhúzva azt „a kiváló hozzáállást és határozottságot, mellyel a két ország a közös kihívásokra, feladatokra reagál.”

„Biztos vagyok afelől, hogy ez a nagyszerű hagyomány továbbél, és népeink még szorosabb kapcsolatot fognak ápolni egymással” – fejtette ki Alijev.  A rendre visszafogottabban nyilatkozó Erdogan a mostani tárgyalások súlyponti témájaként a kétoldalú regionális kérdések és a mindkét felet érintő nemzetközi problémák vizsgálatát említette. A hétfőn megkezdett tárgyalások, a következő kormányszintű egyeztetésen minden bizonnyal folytatódnak. „Törökország és Azerbajdzsán két, elválaszthatatlan testvéri állam, ugyanazon család tagja” – hangoztatta Erdogan, hozzátéve, hogy bakui látogatása során óriási fejlődést tapasztalt a korábbi állapotokhoz képest, ami büszkeséggel és örömmel töltötte el a török diplomatákat, politikusokat. Az isztambuli delegáció hétfőn érkezett Teheránból Bakuba, így az Ahmedinezsáddal folytatott egyeztetések friss fejleményeiről is első kézből értesülhetett az azeri adminisztráció. A török küldöttség tagjai Mehmet Aydin államminiszter, Ahmet Davutoglu külügyminiszter valamint Taner Yildiz energetikai és bányászati miniszter voltak. A delegáció várhatóan a hét közepéig marad Azerbajdzsán fővárosában, így a Shah Deniz-1 földgázmező közös fejlesztését és a kitermelt energiahordozó exportját illető egyezmény aláírását a következő napokra várják. A kölcsönös jó viszony keretében találkozott egymással az azeri First Lady, Mehriban Aliyeva (az UNESCO tiszteletbeli nagykövete továbbá a Heydar Aliyev Alapítvány elnöke) a török kormányfő feleségével, Emine Erdogannal. Az azeri-török "randevú" nemzetközi jelentőségét növelte a szintén hétfőn, 2010. május 17-én Teheránban tartott megbeszélés, melyen Ahmet Davutoglu török, Celso Amorim brazil és Manouchehr Mottaki iráni külügyminiszter a nukleáris fűtőanyagok cseréjét lehetővé tevő egyezményt írt alá. A ceremónián, mint már említettük jelen volt, Erdogan és Ahmedinezsád mellett Luiz Inacio Lula da Silva, Brazília elnöke is.    

Erdogan azerbajdzsáni látogatása során rövid kitérőt tesz Batumiba, a híres grúz üdülővárosba is, ahol a tervek szerint találkozni fog Mihail Szaakasvili elnökkel. Nino Kalandadze külügyminiszter-helyettes szerint „Törökország Grúzia stratégiai partnere. A soron következő egyeztetés magas szintű kormánytalálkozó keretében fog zajlani. Kétoldalú államközi kapcsolatainkon túl azokat a nemzetközi kérdéseket vitatják meg a felek, melyek különös jelentőséggel bírnak Tbiliszi számára, és bírják Ankara támogatását is. Törökország stratégiai szövetségesünk és elsőszámú kereskedelmi partnerünk.” Grúziai villámlátogatása során Erdogan megtekinti a Sheraton szállodát is, szintén Batumiban. „A hotelt török befektetői csoportok építették, kiváló például szolgálva arra, hogy felelős államok, mint Törökország, nagyszerű befektetéseket eszközölhetnek. Mindez azt jelenti, hogy Grúzia kedvező terep a külföldi beruházások számára” – tette hozzá Kalandadze. A tbiliszi külügyminiszter tájékoztatása szerint az Erdogan vezette török küldöttség 2010. május 18-án, délután négy órakor érkezik Batumiba.    

(Turk Net, AzerTAc, Interfax-Azerbaijan, InterPressNews)

 

Cimkék: Aliyev, Erdogan, Shah Deniz-1
Országok: Grúzia Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat