OROSZVILAG.HU


Nem gyengült a szíriai orosz katonai jelenlét

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2016-04-21 14:08:11  |  
Kovács Ferenc

Nem gyengült a szíriai orosz katonai jelenlét

Ezt állítja a Reuters

 Nem gyengült a szíriai orosz katonai jelenlét

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hónappal ezelőtti csapatkivonási bejelentése ellenére lényegében nem csökkent az orosz katonai jelenlét Szíriában. Kevesebb ugyan a harci repülőgép, de több a támadó helikopter, amelyek alkalmasabbak arra, hogy közelről támogassák a szíriai kormánycsapatokat – állapította meg a Reuters hírügynökség.

Nem csökkent a logisztikai támogatás: az oroszok rendszeresen ellátják teherszállítmányokkal a hmeimimi (Nyugat-Szíria) légi támaszpontot Putyin március 14-ei bejelentése óta.

Az oroszok továbbra is használják a „Szíria Expressz”-re elkeresztelt tengeri útvonalat. Utászegységeket küldtek az Iszlám Állam terrorszervezettől visszafoglalt Palmüra városába, s napvilágot láttak jelentések orosz különleges egységek szíriai jelenlétéről. Mindez azt sugallja, hogy a Kreml mélyen belebonyolódott a konfliktusba, ellentétben a korábbi beismerésekkel.

„Nem történt lényegi csökkentés” – közölte Nick Larrinaga, az IHS Jane’s Defence Weekly katonai kiadvány szerkesztője. „Oroszország katonai jelenléte Szíriában most ugyanolyan erős, mint volt 2015 végén” – mondta.

Putyin egy hónappal ezelőtti bejelentésével kicsit fel akart szabadulni a szíriai orosz katonai beavatkozás nyomán kialakult nyugati politikai nyomás alól, s alkalmat akart adni az agyonhasznált harci repülőgépek nagyjavítására – vélte a Reuters.

Ám azzal, hogy helyben továbbra is erős az orosz katona jelenlét, Moszkva jelzi: változatlanul befolyásoló tényező marad, támogatva Bassár el-Aszad elnököt, a Kreml legközelebbi szövetségesét a Közel-Keleten.

Továbbá: a Kreml biztosítani akarja , hogy a szíriai konfliktust célzó rendezési erőfeszítésekben is tényező maradjon. Moszkva a rendezési folyamatot kihasználja arra, hogy magát globális politikai tényezőnek mutassa, miután az ukrajnai válság miatt a Nyugat kiközösítette.

 

 
Cimkék: Reuters, Putyin, Szíria, Kreml
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat