OROSZVILAG.HU


Szíria elismeri Abházia függetlenségét? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-19 19:42:47  |  
Kecskeméti Gábor

Szíria elismeri Abházia függetlenségét? 

Szuhumit eddig csak Moszkva legszorosabb szövetségesei támogatták 

Szíria elismeri Abházia függetlenségét? Szíria elismeri Abházia függetlenségét?  

A moszkvai abház nagykövetség ünnepélyes megnyitóján meglepő módon a dél-oszétiai és nicaraguai nagykövetek mellett szíriai diplomaták is részt vettek. Oroszországot az Orosz Külügyminisztérium szóvivője, Andrej Nyesztyerenko képviselte számos orosz diplomata és Duma-képviselő mellett. Abház részről részt vett a megnyitón a kaukázusi köztársaság külügyminisztere, Makszim Gvingsija és Igor Akhba a leendő moszkvai nagykövet. 

Az Abház Köztársaságot eddig csupán Oroszország és a vele baráti kapcsolatokat ápoló államok, azaz Venezuela, Nicaragua és az egykori német gyarmat, Nauru ismerte el önálló országnak. Mindenképpen figyelemre méltó, hogy a másik szakadár kaukázusi köztársaságot, Dél-Oszétiát eddig Nauru nem ismerte el. (Nauru jelentősége természetesen nem említhető egy napon a latin-amerikai államokéval, hiszen mindössze 13.000-en lakják a szigetet. Nauru egyébként a közelmúltban 50 millió amerikai dollár hitelt kapott Oroszországtól.) 

Minszk viszont az egyre inkább elmérgesedő orosz-belarusz kapcsolatok miatt egyik köztársaságot sem támogatja, Szíria részvételét a megnyitón pedig annak tudhatjuk be, hogy Medvegyev orosz elnök nemrég Damaszkuszba látogatott.

(www.russland-news.de) 

 

 

Cimkék: Abházia, függetlenség, Szíria, Szuhumi
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat