OROSZVILAG.HU


Közös katonai és jogi fellépés a kalózkodás ellen 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-20 21:15:55  |  
Mezei Bálint

Közös katonai és jogi fellépés a kalózkodás ellen 

Moszkva a törvényes keretek tisztázását sürgeti

Közös katonai és jogi fellépés a kalózkodás ellen  Közös katonai és jogi fellépés a kalózkodás ellen  

Oroszország sürgeti a NATO illetékeseit, hogy mielőbb rendezzék a kalózkodás nemzetközi problémáját

A NATO mellé rendelt orosz nagykövet hivatalosan is kérte az atlanti szövetség vezetőit, hogy támogassák a szomáliai kalózok visszaszorítására tett kezdeményezéseket. A probléma megoldásának legnagyobb gátja pillanatnyilag az elfogott banditák külföldi felelősségre vonásának valószínűtlensége. „A NATO-hoz és mindenekelőtt annak főtitkárához fordulok, azzal a javaslattal, hogy politikai szándékkal, kihasználva befolyását segítsen meggyőzni egyes nyugati államokat, melyek egyelőre bizalmatlanul fogadják az ENSZ-hez benyújtott orosz előterjesztést. (…) E szerint a szervezet főtitkára három hónapon belül a fogságba esett kalózok elleni vádemelés és törvényes büntetőjogi eljárás több alternatíváját is megnevezheti” – jelentette ki Dmitrij Rogozin, Moszkva NATO-összekötője 2010. május 19-én, szerdán. Rogozin figyelmeztette a nagyhatalmakat, hogy a jogi keretek kidolgozása nélkül a kalózkodás elleni harc „cowboyok és indiánok csatája marad”, melynek során a tengeri banditákat elfogják ugyan, de végül – jobb híján – rendre szabadon is bocsátják őket. „Sok NATO-nagykövet szerint a kalózkodás nem csupán regionális, hanem nemzetközi probléma” – közölte az orosz katonai delegáció vezetője a NATO és Oroszország közti kétoldalú, a kalózkodás elleni fellépés lehetőségeit taglaló értekezlet után. „A kalózkodás nem csupán azokról szól, akik elfoglalják a hajókat. Mindez egy kiválóan megszervezett bűnhálózat része, ahol vásárlók, megrendelők és különleges segítők, ha úgy tetszik »tisztítók« dolgoznak össze a pénzek átmosása és a foglyokért kapott váltságdíj törvényesítése során. Remélem, hogy bizonyos fokig sikerült meggyőznöm kollégáimat az összefogás erősítéséről a problémakör megoldásában” – zárta a nemzetközi sajtótájékoztatót az orosz diplomata. A képtelen jogi helyzetre akkor derült fény, amikor a „Moszkovszkij Unyiverszityet” tanker az Ádeni-öbölben hajózva a szomáliai kalózok fogságába került. Bár az orosz flotta szabadító-akciója sikerrel járt, a tíz, magát megadó szomáliai állampolgárságú banditát végül nem lehetett bíróság elé állítani, hiszen egyetlen testület sem gyakorol felettük joghatóságot. A kalózok későbbi sorsa nem ismert, mindössze annyit lehet tudni róluk, hogy az orosz matrózok 350 tengeri mérföldre az afrikai partoktól, saját csónakjukon szabadon engedték őket mindenfajta navigációs eszköz nélkül.

A szabadítási manővert vezető, a csendes-óceáni flotta kötelékébe tartozó „Marsal Saposnyikov” továbbra is a térségben marad, közölte az orosz admiralitás. A romboló a héten egy öt kereskedelmi hajóból álló köteléket kísért végig a kalózoktól hemzsegő szomáliai vizeken. A hadihajó Djibouti kikötőjét használja bázisként, ahol legutóbb is vizet és élelmet vételezett. A „Marsal Saposnyikov” vezette harci különítmény még március 29-én érkezett az Ádeni-öbölbe, hogy az ott horgonyzó nemzetközi tengeri erőkhöz csatlakozzon a kalózok elleni akciókban. A kisebb flotta része a szintén orosz „Pecsenga” tanker is. A csendes-óceáni flotta immár negyedik alkalommal képviselteti magát a térségben. A korábbi években az „Admiral Vinogradov”, az „Admiral Pantyelejev” illetve az „Admiral Tribuc” rombolók vonták fel az András-keresztes zászlót az afrikai vizeken.   

Közös katonai és jogi fellépés a kalózkodás ellen Közös katonai és jogi fellépés a kalózkodás ellen 

Szintén a Moszkva által javasolt rendezési tervhez kapcsolódik Barack Obama amerikai elnök keddi (2010. május 18.) nyilatkozata, melyben szándékát fejezte ki a további tárgyalások folytatását illetően, hogy minél hamarabb létrejöhessen a kalózokat, a nemzetközi jog szerint, törvényes módon felelősségre vonó testület – közölte a Kreml információs irodája. Az amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatott orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel, hangot adva azon reményének, hogy együttműködésben az orosz féllel a lehető leggyorsabban megoldást találnak erre a sürgető nemzetközi problémára. A 2009-es év rekord számú kalóztámadást hozott. A Nemzetközi Hajózási Társaság jelentése szerint a múlt évben a világ tengerein összesen 217 hajót támadtak meg, melyek közül 47-et el is raboltak.

(The Moscow Times, RIA Novosztyi, LA Times)       

 

Cimkék: kalózkodás, NATO, Dmitrij Rogozin, Ádeni-öböl, Szomália
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat