OROSZVILAG.HU


Német kölcsön Örményországnak 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-20 23:28:40  |  
Kecskeméti Gábor

Német kölcsön Örményországnak 

Jereván 20 millió eurót kap a jelzáloghitelezés beindítására

Német kölcsön Örményországnak Német kölcsön Örményországnak  

Újbóli német kölcsön az örmény jelzálogpiac fellendítéséhez

20 millió euró a német állami tulajdonú KfW banktól

A német kormány 20 millió euró (27 millió US dollár) kölcsönt folyósított Örményország számára a helyi jelzálogpiac fejlesztése céljából, mely az örmény kormány gazdasági válság elleni intézkedéseinek egyik központi eleme. Ennek megfelelően múlt héten Jerevánban a német állami kezelésű fejlesztési bank, a KfW (Újjáépítési Hitelintézet = Kreditanstalt für Wiederaufbau, alapítva 1948-ban a Marshall-terv részeként) magas rangú képviselői megállapodást írtak erről alá az Örmény Központi Bank (Central Bank of Armenia) vezetőivel.

A szerződés alapján a hitelt egy évtizeden belül kell visszafizetnie a kaukázusi országnak, és az összeget körülbelül egy tucat örmény kereskedelmi bank és jelzálog-intézet között osztják szét, melyeket az Örmény Központi Bank fog kiválasztani. Ezek később továbbkölcsönzik a KfW tőkéjét az örmény igénylőknek, akik ezt új lakóingatlan vásárlására, vagy már meglévő felújítására használhatják fel. A német-örmény tőkealap szerződése értelmében az Örmény Központi Bank által ellenőrzött szervezet igazgatja majd a KfW által finanszírozott befektetéseket, mint például a jelzálog hitelezéseket, melyeket legkevesebb tíz éven belül kell visszafizetni, évi 12-16 százalékos kamatteher mellett. Az alapot valószínűleg három éven belül, többségében helyi családok fogják felhasználni.

A német kormány és a KfW a világgazdasági válságot megelőzően egyszer már adott 12 millió eurót kitevő kölcsönt Örményországnak hasonló célokra, még 2006 és 2007 folyamán. Az Örmény Központi Bank jelentése szerint az akkori program sikerrel zárult. 2008-ban, a válság kezdetekor az örmény bankok – hasonlóan a világ többi pénzintézetéhez – drasztikusan csökkentették a jelzáloghiteleket. A jereváni pénzügyi vezetés azt várja ettől az intézkedéstől, hogy a válság által sújtott építőipar végre beindul, ami élénkítőleg hathat az egész örmény gazdaságra. Azért, hogy az ingatlanhitelek könnyebben elérhetőek legyenek az örmény lakosság számára, tavaly a Szerzs Szarkisjan vezette kormány az Örmény Központi Bankkal közösen hozott létre egy állami kezelésű jelzáloghitel alapot, melynek induló tőkéje 17 milliárd dramot (kb. 43.4 millió euro) tett ki múlt év decemberben. Idén januárban a kormány ezen felül egy új jelzáloghitelezésű rendszert indított útjára, melynek segítségével több száz, remélhetőleg több ezer fiatal családot kívánnak lakáshoz juttatni. Első körben az Örmény Központi Bank 3 milliárd dramot osztott szét.

Német kölcsön Örményországnak Német kölcsön Örményországnak 

A német-örmény alap igazgatója, Gevorg Tumanian többször is aláhúzta a tényt, hogy a KfW hitelek dram-alapúak és visszafizetéskor nem lesz rájuk hatással az átváltási ráta. „A gazdasági krízis miatt az emberekben negatív elképzelések alakultak ki az árfolyam változásokat illetően.” Privát ingatlanügynökök mindenesetre kétkedésüknek adnak hangot, mivel szerintük ez nem jelenti automatikusan a jelzáloghitelek hirtelen felfutását. „Hiába kínálunk jelzáloghiteleket előnyős feltételekkel, az emberek azon aggódnak, hogy miből fogják visszafizetni azokat” – nyilatkozta egy örmény ingatlanügynök. „Ha a kölcsönöket előnyös feltételek között fizetik vissza, az valamit lendíthet a jelzálogpiacon, de igazán csak a tartós gazdasági stabilitás segítene.”

A jelzálog alapok a legfrissebb felmérések szerint Örményországban elérik a 100 millió eurót, természetesen kiegészítve a német kormány által nyújtott összeggel. Az egyik felajánlott hitelösszegből 40 millió euró értékben vidéki infrastrukturális beruházásokat eszközölnek az északi Sirak és Lori régiókban, a másik 40 millió euróból pedig az ország legnagyobb vízierőművét újítják majd fel illetve egyéb, megújuló energiákra épülő beruházásokat indítanak el.

(Asbarez.com)

Cimkék: KfW Bank, Örmény Központi Bank,Gevorg Tumanian, dram-alapú hitel
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat