OROSZVILAG.HU


Kaczynski: Banderával Ukrajna nem jön Európába

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-02-07 12:33:26  |  
Oroszvilag.hu

Kaczynski: Banderával Ukrajna nem jön Európába

Európában csak Lengyelországot zavarja a nácik heroizálása

Kaczynski: Banderával Ukrajna nem jön Európába

Lengyelország az egyetlen európai ország, mely nyíltan tiltakozik a nácik ukrajnai heroizálása ellen. A lassan hivatalossá váló ukrajnai Bandera-kultusz miatt csak Varsó emelte fel a szavát, ami az elmúlt hónapokban kiélezte a lengyel-ukrán viszonyt.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke szerint Ukrajnának nincs helye Európában, ha folytatódik Sztepan Bandera kultuszának ápolása.

Nem érthetünk egyet azzal, hogy Ukrajnában olyan emberek kultuszát alakították ki, akik népirtást hajtottak végre a lengyelek ellen, olyat, hogy, bár a németeket nehéz volt felülmúlni kegyetlenségben, de ők erre is képesek voltak.” – mondta Kaczynski a Do Rzeczy c. lapnak adott interjúban. Kaczynski, állítása szerint, beszélt erről a kérdésről Petro Porosenko ukrán elnökkel is: „Világosan megmondtam Porosenko elnöknek, hogy Banderával nem jönnek Európába. Hatalmas türelmet tanúsítottunk, de mindennek van határa.”

2016 nyarán a lengyel parlament július 11-ét az 1943-1945-ös lengyel népirtás áldozatainak emléknapjaként ismerte el.

Kaczynski szavaira válaszul Volodimer Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet igazgatója azt mondta, Ukrajnában nincs hivatalos kultusza Banderának.

 

 

(Izvesztyija, lenta.ru)

 

 

 

Cimkék: Ukrajna, Kaczynski, Bandera, Európa, nácik, Lengyelország
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat