OROSZVILAG.HU


Romániában is téma az orosz propaganda

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-03-18 10:13:51  |  
Zepeczaner Valéria

Romániában is téma az orosz propaganda

Valós fenyegetések és konstruált valóság

Romániában is téma az orosz propaganda

Napról napra világosabban látszik, hogy az orosz narratíva egyre erősebb és hatékonyabb Romániában. Aggasztó, hogy a románok részéről nem kap ennek megfelelő, gyors és intelligens választ. Sőt, néha úgy tűnik, hogy maguk a románok erősítik az Oroszországból jövő propagandát. Nem nehéz előre látni, hogy az orosz propaganda részéről a közeljövőben újabb reakciók és provokációk fognak érkezni Románia felé.

Nem kell szakértőnek, elemzőnek vagy politikusnak lenni ahhoz, hogy feltűnjön Oroszország egyre növekvő érdeklődése a román ügyek iránt. Sőt mi több, az “Új Oroszország” ereje és befolyása a világ forró pontjain egyre nyilvánvalóbb. Ugyan elöszőr nem hivatalosan, de napjainkra már hivatalosan is az Amerikai Egyesült Államok az elnökválasztás befolyásolásával vádolja. Szemmel kísérhetjük, ahogy egy nagyhatalom visszatér és igyekszik megtalálni helyét a világban, ami természetes is.

Ebben a kontextusban természetes az érdeklődése a kis Románia iránt, amely kilépett az érdekszférájából, majd belépett a NATO-ba és érdekeltségei vannak Moszkva irányában. Következésképpen nem csak hogy néhány éve újra feléledt az orosz propaganda Romániában, de nagyon jól pontra is van téve. Szemmel látható, hogy milyen erős és hatásos ez a propaganda. Az új nagykövet érkezése is jelzi, hogy a nyomás magasabb szintre emelkedett. Ez az olyan provokációkban ölt testet, mint amilyen a Constantin Brâncuși szobrászművész egyik alkotásának Románia általi megvásárlásához „hozzájáruló” 100 eurós felajánlás volt. Fenyegetések is érkeztek Oroszország részéről, erre jó példa a deveșelui rakétapajzs telepítésére adott reakció volt, egyébként teljesen érthető okból. Természetesen a fenyegetések egy része üres szócséplés, főleg azok amelyek Dimitrij Rogozin nevéhez köthetők. Vagy gúnyolódások, amelyek idegességet váltanak ki a román közvélemény soraiban, amely történelmi okokból is idegenkedik a keleti nagyhatalomtól. A provokációk a román hatóságok reakcióit tesztelik.

A Románia felé irányuló orosz érdekek egyre inkább nyilvánvalóak. Ezt a 2016. júniusában kinevezett új orosz nagykövet, Valerij Kuzmin sajtóbeli szereplései is nyilvánvalóvá teszik. Az orosz diplomata informális beszélgetésre hívta a román sajtó néhány képviselőjét, amikor is diszkrét információkat közölt velük. Ez egy régi, nemzetközileg használt praktika, amelynek célja a média vagy egyes magas rangú személyek véleményének formálása.

Bizonyos oldalról nézve nem csoda, hogy vannak Romániában olyan személyek, akár magas politikai vagy katonai funkcióban is, akik rendszeresen hangoztatják a médiában, hogy Oroszországnak nincsenek ellenséges szándékai Románia irányába, hanem az ország legnagyobb barátja.

A cikk írója szerint Románia szempontjából a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs gyors, intelligens és hatékony reakció az orosz propagandára.

 

Zepeczaner Valéria

2017. 03. 14.

Forrás:

Paul Stan: Cât de puternică este propaganda rusă în România. [http://adevarul.ro/international/rusia/cat-puternica-estepropaganda-rusa-romania-1_57ff3fec5ab6550cb884b3c7/index.html]

 

Cimkék: Oroszország, Románia, propaganda,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat