OROSZVILAG.HU


Mi lesz Moldávia sorsa?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-03-18 11:37:06  |  
Mocsáry-Gondos Tamás

Mi lesz Moldávia sorsa?

A status quo fenntartása esélyesebb, mint a román-orosz felosztás

Mi lesz Moldávia sorsa?

Oroszország elcsatolná Transzisztriát, Besszarábia pedig egyesülhetne Romániával - legalábbis egy román újságíró 2016 őszén megjelent cikke szerint. Bár a forrásként felhasznált cikk 2016 szeptemberében íródott, mégis aktuális, mivel a román közéletben majdhogynem minden nap felröppennek ilyen vagy ehhez hasonló hírek, amelyek Oroszországhoz és Moldáviához kapcsolódnak.

2016-ban Transznisztria akkori elnöke, Jevgenyij Sevcsuk szerette volna annak a referendumnak az érvényesítését, amelyen a szakadár terület lakóinak 97%-a az Oroszországgal való egyesülésre szavazott. A referendum ugyan még 2006-ban volt, viszont se 2016-ig, se napjainkig nem volt semmilyen hatása vagy eredménye. Viszont érdemes megvizsgálni azt, hogy a román politika, illetve a román közvélemény hogyan is vélekedik ebben a kérdésben.

Először is, a napjainkban fennálló hatalmi viszonyok szerint egy ilyen lépés a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság részéről elképzelhetetlen és megvalósíthatatlan lenne Oroszország megkérdezése és jóváhagyása nélkül. Másodszor pedig, a terület elszakadása érzékeny veszteséget jelentene az orosz befolyásnak, a román média által csak második román államnak nevezett Moldáviában, és ennek könnyen elképzelhető következményei lehetnek. A cikk írója szerint egy ilyen döntés tulajdonképpen egy természetes gesztus, melyen keresztül az Orosz Föderáció idomul a létező valósághoz, amely magától értetődőnek veszi, hogy 2018-ban Románia egyesül a Moldovai Köztársasággal. Bár azóta némiképp változott a helyzet Moldáviában is, mivel Igor Dodon személyében egy oroszbarát vezető került az ország élére, viszont a román közvéleményt ez csak jobban megerősítette abban, hogy minél hamarabb végbe kell menjen a két ország, Románia és Moldávia egyesülése.

A romániai hivatalos szerveknek a moldáviai „románok” képviselőivel való találkozásai során az derült ki, hogy a Prut és a Dnyeszter között élő „románok” szerint is az a helyes megoldás, ha  Transznisztria leválik a Moldovai Köztársaságról. Szerintük ez jelentené az első lépést az egyesüléshez Moldávia és Románia között. Ugyanakkor a román politikusok egy része úgy látja, hogy Románia határainak a kiterjesztése a Dnyeszterig a kulcs az életkörülmények javítására és a román identitás megőrzésére a transznisztriai románok esetében. Moldávia ugyanis nem elég erős ahhoz, hogy segítse ezeket a „románokat”, de Románia igen. Szintén egyes román politikusok szerint, amennyiben Transznisztria egyesülne Oroszországgal, ez egyben azt is jelentené, hogy Oroszország elismeri Románia jogát Moldáviához. Ugyanakkor viszont a román politikai élet képviselői is maximálisan tisztában vannak azzal, hogy a két ország egyesülése nem mehet végbe a két nagyhatalom, Oroszország és az Egyesült Államok háta mögött. A román külpolitika már jó ideje azon fáradozik, hogy minél jobban lekenyerezzék az amerikaiakat, ettől remélve azt, hogy egy kicsit több mozgásteret kapnak bizonyos kérdésekben, mint például a Moldáviával való egyesülés kérdésében is. Ugyanakkor a román politikának van egy nagy hiányossága. Az utóbbi években nagyon megromlottak a Románia és Oroszország közötti kapcsolatok, ezek nélkül pedig lehetetlen rendezni békés úton a szóban forgó kérdést. Az utóbbiak a régió legfontosabb képviselői, és Románia nem engedheti meg sokáig magának azt, hogy ezt ne vegye figyelembe és úgy tegyen, mintha az Egyesült Államok közelebb lenne mint Oroszország.

A román közvélemény mindeközben továbbra is skandálja az egyesülés jelszavait, amelyeket a mindenkori román kormány kreál és propagál az egész országban. Rövid távon nem valószínű, hogy a helyzet változna. Románia nem elég erős és befolyásos ahhoz, hogy végrehajtson egy ilyen lépést és bár reménykednek az amerikai támogatásban, ez valószínűleg csak hiú ábránd marad, mivel semmi nem utal arra, hogy az amerikaiak egy percig is komolyan gondolnák az egyesülés kérdését. Jelen pillanatban a dolog úgy néz ki, hogy az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak és Oroszországnak is inkább a status quo fenntartása az ideális, semmint hogy egy elhibázott döntéssel előidézzenek egy újabb válságot.

 

 

 

 

 

                                                                                                          Mocsáry-Gondos Tamás

                                                                                                          2017. 03. 14.

 

 

Forrás: Marius Dorin Lulea: Putin pregătește alipirea Transnistriei: Vine Unirea Basarabiei cu România (http://adevarul.ro/international/rusia/putin-pregateste-alipirea-transnistriei-vine-unirea-basarabiei-romania-1_57d242495ab6550cb882a6bf/index.html).

 

 

 

Cimkék: 2016, Transznisztria, Oroszország, Románia, Moldávia,
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat