OROSZVILAG.HU


Orosz-finn-izlandi fórum

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-03-31 13:28:06  |  
Gyóni Gábor

Orosz-finn-izlandi fórum

Északi-sark, a dialógus tere

Orosz-finn-izlandi fórum

Március 29-én Arhangelszkben az orosz, a finn és az izlandi elnökök részvételével került sor az Északi-sark – a dialógus tere elnevezésű fórumra (a rendezvényen megjelentek az amerikai diplomáciai képviselet tagjai is, akiket az orosz elnök külön is üdvözölt).

A fórumon szóba került, hogy Finnországban találkozhatna egymással először Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, amit utóbbi jó ötletnek tart, ám ha mégsem valósulna meg a finnországi találkozás, akkor a G20 következő rendezvénye lehet a találkozás helyszíne.

Putyin elmondta, jelenleg az oroszországi GDP 10 %-át adják azok a cégek, melyek az orosz Északon tevékenykednek, és az arány nő. Szabettában (Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet) új kikötő épült. Putyin szerint kedvező a klímaváltozás (a felmelegedés), ami nyomán javulnak a szállítási-közlekedési feltételek.

Szóba került a nagypolitika is, Jóhannesson izlandi elnök szerint országa a jelenlegi feszült helyzetben azon munkálkodik, hogy a nagyhatalmak között legyen valamiféle dialógus. „Ezért találkozunk, beszélgetünk, s ez sokkal jobb, mint a vita keresése.” Az izlandi államfő elmondta, a tudományos-kulturális és üzleti kapcsolatok fejlesztésére törekszenek Oroszországgal, elsősorban az északi régiókban, Arhangelszkben és Murmanszkban.

 

 

(kremlin.ru)

 

Cimkék: Putyin, izlandi elnök, Arhangelszk, Északi-sark
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat