OROSZVILAG.HU


Lengyel-ukrán emlékműháború

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-04-27 21:26:01  |  
Oroszvilag.hu

Lengyel-ukrán emlékműháború

A történelem visszavág

Lengyel-ukrán emlékműháború

 

Az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézete leállítja a lengyel történelmi emlékek legalizációját Ukrajnában, miután Lengyelországban, Przemysl közelében szétvertek egy UPA-emlékhelyet. Az ukrán intézet szerint Varsó nem reagál kellőképpen a lengyelországi ukrán emlékhelyek „szisztematikus megsemmisítésére.”

2014 óta 15 ukrán történelmi emlékhelyet romboltak szét Lengyelországban, az események után nem indítottak nyomozást és nem is állították helyre a lerombolt emlékhelyeket. Eközben Ukrajnában 4 lengyel történelmi emlékhelyet gyaláztak meg. „Az ukrán hatóságok minden esetben a legrövidebb idő alatt helyreállították az emlékhelyeket eredeti formájukban és vandalizmus miatt eljárást indítottak.” – írja az intézet. Mostantól viszont 105 lengyel történelmi emlékhely, melyeket 1991 és 2017 között hoztak létre Ukrajnában, illegálissá válik.

Korábban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője attól tette függővé a lengyel-ukrán jóviszonyt, hogy Kijev hogyan viszonyul a második világháború idején a lengyelek ellen tömeggyilkosságokat végrehajtó UPA-hoz.

 

(korrespondent.net)

 

 

Cimkék: Ukrajna, UPA, Lengyelország
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat