OROSZVILAG.HU


Putyin felszólalása a Valdaj Klubban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-10-21 15:59:04  |  
Oroszvilag.hu

Putyin felszólalása a Valdaj Klubban 

Múlt, jelen, jövő

 Putyin felszólalása a Valdaj Klubban 

 

Szocsiban került sor a héten a Valdaj Klub XIV. konferenciájára, ahol a hagyományok szerint ezúttal is felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Valdaj Klub négynapos tanácskozásának címe ebben az évben a nem túl bizalomgerjesztő A jövő világa: konfrontáción át a békéhez volt. A résztvevők azt a kérdést járták körül, valóban születőben van-e egy új világrend?

A Valdaj Klub idei munkájában a világ 33 országából 130 szakértő vett részt, többek között Hamid Karzai, Afganisztán volt elnöke; Asle Toje, a Norvég Nobel Intézet igazgatója; és Jack Ma kínai mágnás, az Alibaba alapítója.

Putyin a felszólalásában kitért az 1917-es orosz forradalomra is, melyet ellentmondásosnak nevezett. Putyin szerint az 1917-es forradalom az egész világ számára új impulzusokat adott, de mindebből a Nyugat jól jött ki a legjobban. Putyin szerint a Szovjetunió jelentette kihívásra válaszul született a Nyugat sok 20. századi vívmánya, mint az életszínvonal emelkedése, a középosztály kiszélesedése, a munkaerőpiac és a szociális rendszer reformja, az emberi jogok – a kisebbségek és a nők – védelme, a faji szegregáció meghaladása, „amely, emlékeztetek erre, még néhány évtizede is szégyenteljes gyakorlat volt sok országban, beleértve az Egyesült Államokat.”

A Szovjetunió felbomlása után unikális lehetőség nyílt, hogy „új lapot nyissunk a történelemben.”

Sajnos, a nyugati partnerek, felosztva a Szovjetunió geopolitikai örökségét, a saját kétségbevonhatatlan igazságukat hangoztatták, győztesnek nyilvánították magukat a «hidegháborúban», nyíltan beavatkoztak a szuverén országok belügyeibe, úgy exportálták a demokráciát, mint ahogy a Szovjetunió akarta exportálni a szocialista demokráciát az egész világon.” Putyin szerint végül úgy alakult, hogy az elmúlt 25 év elvesztegetett időszak volt.

Putyin szerint a 2000-es években valósult meg Oroszország és az USA valóban egyenrangú együttműködése,  de Amerika az elmúlt években sorra lépett ki a fegyverszabályozási egyezményekből. Az USA például a saját vegyi fegyvereinek megsemmisítését 2007-ről 2023-ra halasztotta, míg Oroszország befejezte ezt az idén.

Putyin a jövő kívánatos világáról azt mondta, az ENSZ meghatározó szerepét meg kell őrizni. Az orosz elnök szerint meg kell őrizni a jelenlegi vétórendszert, mert ez garantálja a nagyhatalmak összecsapásának elkerülését.

 

(kremlin.ru)

 

Cimkék: Valdaj Klub, Putyin, Szovjetunió
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat