OROSZVILAG.HU


APEC csúcstalálkozó Vietnámban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-11-15 13:29:34  |  
Nun Barbara

APEC csúcstalálkozó Vietnámban

Ma már Ázsia a világ közepe?

APEC csúcstalálkozó Vietnámban

Véget ért az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezet danangi csúcstalálkozója. A találkozón szó esett többek között az ázsiai és csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról, illetve az APEC jövőbeni lehetséges bővítéséről is. Ennek kapcsán megvitatták a piacok további liberalizációjának, illetve az egységes szabad piac keretében történő kapcsolatépítésnek kérdését, bár többek szerint erről még korai tárgyalni, mivel a tagországok gazdaságai egyelőre meglehetősen különböző szinten állnak. A vezetők értékelték a jelenlegi regionális és világgazdasági helyzetet, valamint felvázolták a következő év feladatait is. A találkozó második napi ülésén, melyen az APEC vezetői a nemzetközi gazdaság kilátásait mérlegelték, az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde is részt vett. Munkaebéd közben a vezetők egyéb témákat is érintettek, kitértek például a terrorizmus ellen folytatott harcra és a világ energetikai piacainak helyzetére is.

Vlagyimir Putyin pozitívan értékelte az eseményt. Kiemelte a kiváló vietnámi szervezést és a téma aktualitását. Elmondása szerint Oroszország maga is nagy figyelmet szentel a digitális gazdaságnak, minden oldalról próbálja megvizsgálni a felmerülő kihívásokat, például az új technológiák alkalmazásának társadalmi következményeit. Véleménye szerint ezekre a problémákra az országoknak együtt kell megoldást találniuk.

Putyin különösen érdekesnek tartotta Christine Lagarde felszólalását, melyben a középtávú növekedési előrejelzések ugyan pozitívak voltak, de a vezérigazgató kitért a lehetséges kockázatokra is: a gazdaságilag fejlett országokban lassulhat a bér növekedésének tempója, ami csökkentheti a lakosság fogyasztóképességét. Erre a kiegyensúlyozott költségvetés, pénzügyi- és hitelpolitika, valamint a gazdaság strukturális átalakítása jelentheti a szükséges megoldást.

 

kremlin.ru

Cimkék: APEC, Putyin, Christine Lagarde
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat