OROSZVILAG.HU


Ukrán rabszolgák Lengyelországban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-12-18 12:57:31  |  
Oroszvilag.hu

Ukrán rabszolgák Lengyelországban 

Jog nélkül, pénz nélkül

 Ukrán rabszolgák Lengyelországban 

Az elmúlt években több millió ember volt kénytelen elhagyni Ukrajnát a megélhetés reményében. Sokan Lengyelországot választották, ott azonban olyan körülmények között kénytelenek élni, amit nem a 21. századhoz méltó.

Lengyelország népszerű az ukrán munkavállalók körében, hiszen közel van, és különösebb képzettséget nem igénylő munkákra is lehet jelentkezni. A fizetések elvileg 3-5-ször magasabbak, mint Ukrajnában, de vannak, akik egészen nyomorult helyzetbe kerülnek.

Vannak, akiket a munkaadók nem fizetnek ki, sokan kénytelenek olyan szállásokon élni, ahol akár 20 főt is bezsúfolnak egy szobába. Az útlevelet gyakran elveszik, és ezzel revolverezik a munkásokat. Felmérések szerint a Lengyelországban dolgozó ukránok majd kétharmada szembesült már problémákkal, és egyre több panasz fut be a lengyelországi ukrán konzulátusokra a munkások átverése miatt.

Egy, a strana.ua-nak dolgozó lembergi munkavállaló szerint a lengyel hatóságok nem tesznek semmit, panaszok esetén írásos dokumentációt követelnek. Egy másik munkavállaló, aki egy Varsó közeli húsüzemben dolgozott, azt mondta, időnként 18 órában dolgoztatták őket, a munkaadó 8 zlotyis (52 hrivnya, kb. 500 forint) órabért ígért, ingyenes szállást és étkezést. A fizetést azonban hónapokig visszatartották, majd az ígért összeg harmada érkezett csak meg, a többit levonták a szállás és étkezés költségeként...

Újabban a lengyel sajtóban is cikkeznek az ukrán „rabszolgákról”. A TV24 csatorna riportfilmet közölt egy „munkatáborról.” A Superwizjer c. adásnak nyilatkozó Okszana arról beszélt, munkaadói ezer dolláros fizetést ígértek neki egy élelmiszeripari cégnél, azonban amikor megérkezett, elvették az útlevelét és telefonját, majd gyakorlatilag non-stop munkára kényszerítették. Okszanának sikerült megszöknie, de munkaadói megtalálták és megfenyegették, hogy kiirtják a családját, ha a rendőrséghez fordul.

Egy lembergi házaspár Varsóban próbált szerencsét, egy olyan szobában helyezték el őket, ahol egyszerre 16 ember aludt, de még a folyosókon is matracokon hevertek az emberek. Az emberektől elvették az útlevelet, hónapokig nem fizettek nekik semmit, de aki kapott fizetést, attól is levontak pénzt a szállás költségeként... A gazda, bizonyos Mirek úr állandóan üvöltözött velük és „ukrán csőcseléknek” hívta őket. Betegszabadságról természetesen szó sem lehetett, aki lebetegedett, annak is dolgoznia kellett.

A vállalkozó tagadta vádakat, sőt, szerinte éppen az ukránok akarják zsarolni őt. A rendőrséghez nem nagyon fordulnak az ukránok, akiknek jelentős része feketén dolgozik.

A strajk.eu portál szintén egy lengyelországi, ukránoknak fenntartott munkatáborról közölt írást. A táborra – élelmiszeripari feldolgozó – a hatóságok is felfigyeltek, miután gyanússá vált, hogy a dolgozók egyáltalán nem hagyják el az „üzem” területét. Az átvizsgálás után kiderült, hogy a 8 négyzetméteres lakószobákban 4-4 ember élt. „Rosszabb volt, mint egy börtönben.” A táborban 50 ukrán dolgozott, ebből 35 illegálisan.

 

 

(strana.ua)

Cimkék: Lengyelország, Ukrajna, ukránok, rabszolgák, Varsó, munkatábor
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat