OROSZVILAG.HU


Putyin interjúja az NBC-nek

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2018-03-12 18:03:01  |  
Oroszvilag.hu

Putyin interjúja az NBC-nek

Az orosz elnök folyamatosan a tárgyalás szükségességét hangsúlyozta

 Putyin interjúja az NBC-nek

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 1-jén és 2-án Moszkvában és Kalinyingrádban interjút adott az amerikai NBC tévé munkatársának, Megyn Kellynek. Kelly már 2017 nyarán is készített interjút az orosz elnökkel.

A beszélgetés első részében az amerikai rakétavédelmi tervekről volt szó, amit Putyin fenyegetésnek nevezett. Putyin szerint az USA, amikor 2002-ben kilépett a rakétavédelmi egyezményből, ezzel arra kényszerítette Oroszországot, hogy új fegyverrendszereket vezessen be. „Mi ezt jeleztük akkor partnereinknek, akik azt mondták: «Jól van, csináljanak, amit akarnak.» Hát mi meg is tettük, amit akartunk.”

Putyin elmondta, kivétel nélkül tiszteli az amerikai elnököket, akikkel együtt dolgozott, Clintont, Busht, Obamát, és a tisztség jelenlegi betöltőjét is.

 

A március 2-i interjúban szóba került az állítólagos orosz beavatkozás az amerikai elnökválasztási kampányba 2016-ban. Putyin ennek kapcsán azt mondta, az amerikaiak ne a médián keresztül üzengessenek, hanem tegyenek le konkrét, hivatalos dokumentumokat az orosz félnek az üggyel kapcsolatban, s akkor majd lehet miről beszélni. Ha azonban az amerikaiak orosz állampolgárok kiadását követelnék, abba soha nem egyezne bele, ahogy az USA sem adja ki senkinek a saját polgárait. Kiadásról csak akkor lehet szó, ha az USA és Oroszország aláírnának egy erről szóló megállapodást. Putyin szerint az amerikaiak folyamatosan beavatkoznak az orosz politikába, Oroszország viszont nem képes beavatkozni az amerikai politikába. Az orosz államfő szerint a kiber- és médiatérben óriási amerikai erőfölény van, Amerika rendelkezik globális médiákkal, „az internet irányításának eszköze az Egyesült Államok kezében van.”

A szankciók célja Putyin szerint Oroszország fejlődésének megállítása.

Szíria kapcsán azt mondta, a szír kormánynak nincsenek vegyi fegyverei, a törvényes kormányos ellen harcoló csoportoknak viszont vannak olyan terveik, hogy provokációs célzattal vegyi fegyver támadást hajtsanak végre.

 

 

(kremlin.ru)

 

 

Cimkék: Putyin, USA, Oroszország, NBC, az orosz elnök
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat