OROSZVILAG.HU


Elismerik-e az önálló ukrán egyházat?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2018-04-22 22:08:51  |  
Oroszvilag.hu

Elismerik-e az önálló ukrán egyházat?

Államegyház

 Elismerik-e az önálló ukrán egyházat?

Petro Porosenko ukrán elnök közlése szerint a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus megkezdte az Ukrán Pravoszláv Egyház autokefállá nyilvánítását. Bertalan pátriárka április 22-i közlése szerint viszont az ukrán kérelem először is még meg lesz vitatva az ortodox testvéregyházakkal.

A kijevi vezetés szándéka ellen tiltakozik az Ukrán Pravoszláv Egyház (Moszkvai Patriarchátus, UPC MP), amely szerint Porosenko elnök és a Rada beleavatkozott az egyház belügyeibe, amikor kérvényezték Konstantinápolytól az önálló ukrán egyház elismerését. Az UPC MP nem tudott arról, hogy az elnök és a parlament az egyház autokefállá nyilvánítását kérték. Az egyház szerint az ukrán alkotmány értelmében megtörtént az állam és egyház elválasztása, azaz a világi vezetők nem avatkozhatnak be az egyházi ügyekbe. Az UPC MP szerint először az ukrajnai ortodox egyházak megosztottságát kellene helyreállítani.

Az ortodox egyházi világban hivatalosan el nem ismert Ukrán Pravoszláv Egyház Kijevi Patriarchátus viszont támogatja az ukrán vezetés kezdeményezését.

 

 

(ec-patr.org, censor.net.ua)

 

Cimkék: Porosenko, Ukrán Pravoszláv Egyház
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat