OROSZVILAG.HU


Ismét özönlenek az olajdollárok Oroszországba 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2018-05-13 11:32:23  |  
Oroszvilag.hu

Ismét özönlenek az olajdollárok Oroszországba 

Pedig már éve még magukat komolynak gondoló szakértők mondták, hogy soha többé nem lesz drága olaj

 Ismét özönlenek az olajdollárok Oroszországba 

A nyersanyagtermelők hálásan gondolhatnak Donald Trump amerikai elnök politikájára. Miután az amerikai adminisztráció szankciókat vezetett be a Rusal orosz alumíniumipari cég ellen, az alumínium világpiaci ára hatéves rekord szintre emelkedett; az iráni atomalku felmondása pedig jelentősen megnövelte az olaj árát. 2014 novembere óta először megint 78 dollárba kerül a Brent olaj.

A Merril Lynch szerint hamarosan visszatér a 100 dolláros olajár, és középtávon is marad a magas ár. Oroszországnak ez kiváló hír, Moszkvának már 60-65 dolláros ár is elég ahhoz, hogy költségvetési hiány nélkül zárjon, 70 dolláros ár mellett pedig ismét el lehet kezdeni feltölteni az elmúlt években elolvadt tartalékokat. Az orosz pénzügyminisztérium óvatos becslése szerint 2018-ban 0,5 %-os proficittel zár a költségvetés (a 2017-es 1,5 %-os deficit után). Közben az orosz pénzügyi vezetés továbbra sem engedi meg, hogy a rubel visszaerősödjön, ami kedvező az exportőröknek.

2016 májusában hangoztak el Dmitrij Medvegyev miniszterelnök legendássá vált szavai, „Pénz nincs, de tartsanak ki.” Akkor 50 dollár alatt volt az olaj ára. Mostanra sokat változott a helyzet, és immáron nem elérhetetlenek a Putyin elnöki beiktatásán belengetett nagy, az emberek életminőségét javító szociális, infrastrukturális fejlesztések. Probléma viszont, hogy a jelenlegi szabályozások szerint a 40 dolláron túli olajjövedelmek automatikusan a tartalékalapba kerülnek, és a pénzügyi vezetés a továbbiakban is ragaszkodna a költségvetési szigorhoz.

 

(Novaja Gazeta)

 

 

Cimkék: Oroszország, olaj ára
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat