OROSZVILAG.HU


Eljárás a Washington Examiner főszerkesztője ellen

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2018-05-19 13:20:48  |  
Somogyi Fruzsina

Eljárás a Washington Examiner főszerkesztője ellen

A kercsi híd felrobbantására szólított fel

 Eljárás a Washington Examiner főszerkesztője ellen

Az orosz vizsgálóbizottság eljárást indít a Washington Examiner főszerkesztője ellen a kedden megjelent cikk miatt, amelyben arról írnak, hogy az ukránoknak fel kellene robbantani a Krími hidat – számolt be Szvetlana Petrenko.

Hugo Gordont, a lap főszerkesztőjét azzal vádolják, hogy belegyezett, és engedélyt adott erre a provokatív cikkre. A cikk írója Tom Rogan ellen a vád csütörtökön született meg, a vizsgálóbizottság terrorcselekményre való felbujtás vádjával gyanúsítja.

A fentebb említett cikkben arról számol be, hogy Putyin a Krím-félsziget és Oroszország között megépült hidat, a tipikusan rá jellemző módón egy nagyszabású, inkább nagyzoló esemény keretében mutatta be. A következő mondatában pedig ezt írja: „Az ukránoknak most viszont le kellene rombolniuk a híd részeit.” Úgy vélekedik, hogy ez bizonyosan felperzselné a kapcsolatokat Ukrajna és Oroszország között, de a híd akkor is veszélyezteti Ukrajna, mint független ország hitelességét, habár Tom Rogan szerint Putyinnak bizonyára ez a célja. Kitér arra a cikkben, hogy ennek a hídnak a megépítése majdnem államcsődöt okozott Oroszországnak, de ezzel sikerült fizikailag és pszichológiailag is kisajátítani Ukrajnát.

Tom Rogan egy nappal a vád kihirdetése után azt nyilatkozta, hogy nem bánja és nem is vonja vissza azt, amit a cikkben leírt. Azzal érvel, hogy minden országnak joga van megvédeni magát a külső fenyegetettségtől. Ez a kijelentése annak a tükrében értelmezhető, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem ismeri el a krími annexiót, és továbbra is Ukrajna részeként tekinti.

Később Tom Rogan arról számot be Twitterén, hogy tárgyalt az ukrán külügyminiszterrel, Pavlo Klimkinnel, aki teljes mértékben támogatja, és segíti majd őt. Azt nyilatkozta, hogy a telefonbeszélgetésük során az ukrán miniszter megerősítette, hogy az ukrán nép mellette áll, és az ukrán vezetés nem fogja megengedni, hogy, a Rogan szavaival élve, oroszországi rezsim Fekete Delfin nevű börtönébe kerüljön. (Oroszország legszigorúbb börtöne.) Ezt atelefonbeszélgetést az ukrán vezetés nem erősítette meg.

Vagyim Kolesznyicsenko, ellenzéki ukrán képviselő a Sputnik rádiónak adott interjújában arról beszél, hogy az író nyilvánvalóan oroszellenes, és terrorizmusban való bűnrészességgel lehet vádolni a kijelentése miatt.

 

(ria.ru)

 

Cimkék: Washington Examiner, Tom Rogan, Oroszország
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat