OROSZVILAG.HU


Mi történt Moldovában?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2019-06-19 12:24:17  |  
Oroszvilag.hu

Mi történt Moldovában?

Az EU, Oroszország, USA közösen lépett fel, Plahotniuc elmenekült

Mi történt Moldovában?

Moldovában hirtelen hatalomváltás következett be június elején. A korábban az országot a Demokrata Párt révén saját irányítása alatt tartó Vladimir Plahotniuc oligarchát félreállítva június 8-án létrejött az oroszbarát Moldovai Köztársaság Szocialista Pártja és az ACUM nevű nyugatbarát-liberális politikai tömb koalíciója. A váratlan hatalomváltás az EU, Oroszország és USA közös fellépéseként jöhetett létre. Az eseményekről Igor Dodont, Moldova oroszbarát elnökét kérdezte a Rosszijszkaja Gazeta.

Dodon szerint Oroszország Moldova stratégiai partnere, és nem lehet folytatni az eddigi oroszellenes politikát. A moldáv elnök elmondta, június 3-án és 4-én Kisinyovban tartózkodott Oroszország (Dmitrij Kozak), az EU (Johannes Hahn bővítési biztos) és az amerikai külügy képviselője. Plahotniuc váratlanul elrepült az országból, cserben hagyva a saját embereit.

Dodon szerint Plahotniuc abban reménykedett, hogy Amerika mellé áll majd, mint ez egyszer már megtörtént 2015-2016-ban, amikor eredetileg 19 képviselővel rendelkezve felvásárolta a parlamentet, és saját kormányt nevezett ki, miközben az amerikaiakat azzal zsarolta, ha nem ő, akkor az oroszbarát Dodon.

Moldova államfője elmondta: elszámoltatás várható, felelniük kell azoknak, akik 1 milliárd dollárt loptak ki az ország bankrendszeréből.

 

Cimkék: Moldova, Oroszország, Dodon, EU, Plahotniuc, USA,
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat