OROSZVILAG.HU


Tüntetések Tbilisziben

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2019-06-21 23:07:59  |  
Oroszvilag.hu

Tüntetések Tbilisziben

Oroszellenes megnyivánulások miatt aggódik Moszkva

Tüntetések Tbilisziben

Az oroszországi Külügyminisztérium azt ajánlotta polgárainak, ne utazzanak Grúziába az ott tapasztalható oroszellenes megnyilvánulások miatt.

Az orosz turisták esetleges elmaradása súlyos csapás lehet Grúziának, hiszen 2018-ban 1,7 millió orosz turista nyaralt a kaukázusi országban, 2019 első öt hónapjában pedig félmillió, ami a legtöbb a külföldi turistákat tekintve.

Tbilisziben, a grúz parlament előtt folyamatosan zajlanak a tüntetések, a Sota Rusztaveli sugárutat lezárták a demonstrálók. Az ellenzékiek folyamatos demonstrációkat helyeztek kilátásba, új választásokat követelnek, oroszellenes jelszavakat hangoztatnak.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy június 20-án a grúz parlament elnöki ülését elfoglalta egy orosz politikus, a kommunista Szergej Gavrilov, aki a grúz fél hivatalos meghívására érkezett Tbiliszibe, hogy részt vegyen a pravoszláv parlamenti csoport ülésén. Grúz ellenzékiek szerint Grúzia megalázásának tekinthető, hogy az orosz politikus beleült a parlamenti elnök székébe. Az orosz képviselők elhagyták a grúz parlamentet, de tüntetők megdobálták tojással a szállodát, ahol laknak.

Este a tüntetők megostromolták a parlamentet, több ember megsérült. Végül a tüntetőket vízágyúkkal kergették szét. A megmozdulásokat a Miheil Szaakasvili volt elnökhöz köthető ellenzéki párt, az Egységes Nemzeti Mozgalom támogatta. Szaakasvili a demokratikusan megválasztott kormány megdöntésére szólította fel a grúzokat.

A történteket megvitatták az orosz Nemzetbiztonsági Tanács ülésén is. Vlagyimir Putyin orosz elnök aggodalmának adott hangot a grúziai tüntetések oroszellenes irányultsága miatt.

 

 

(1tv.ru)

 

Cimkék: Grúzia, tüntetések, grúz parlament, Tbiliszi, oroszellenes megnyilvánulások
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat