OROSZVILAG.HU


Ne higgyetek Oroszországnak!

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-27 17:26:26  |  
Kecskeméti Gábor

Ne higgyetek Oroszországnak!

Orosz másként gondolkodók a szmolenszki tragédiáról

Ne higgyetek Oroszországnak!

Orosz másként gondolkodók arra kérik a lengyel vezetést, hogy kritikusan kezeljék a lengyel elnöki gép lezuhanásával kapcsolatos orosz magyarázatokat. Ennek ellenére a lengyel fél is elfogadta, hogy a baleset a pilóta hibája miatt következett be.

Öt, közismert orosz másként gondolkodó, illetve Kreml kritikus szerdán a „Rzeczpospolita“ című lengyel újságban egy nyílt levelet tett közzé, melyben arra kérték a lengyel vezetést, hogy ne bízzanak meg feltétlenül az orosz vizsgálat eredményében.

A Kreml ki tudta használni a szituációt, hogy minden lehetséges hibát eltusoljon, amely a lengyel államfő és tucatnyi magas rangú lengyel személy látogatása és megérkezése során előfordult volna, áll a nyílt levélben.

Lengyel naivitás

A szerzők szerint Lengyelország vezetése számára fontosabb volt, a Moszkvához fűződő viszony javítása, mint a 96 ember halálát okozó baleset valódi okainak feltárása, továbbá az a benyomásuk, hogy Lengyelország rendkívül naivan állt a kérdéshez, mivel komolyan elhitte, hogy az elnöki különgép lezuhanásával kapcsolatban a teljes igazságot nyilvánosságra hozzák az oroszok. De Moszkva és nyugati szomszédjának érdekei nem egyeznek. A nyílt levelet Alekszandr Bondarev, Vlagyimir Bukovszkij, Viktor Feinberg, Natalja Gorbanyevszkaja és Andrej Illarionov írták alá.

Edmund Klich belátta a pilóta hibáját

Mindeközben Lengyelországban hivatalosan is elismerték: a pilóta hibája okozta a repülőgép szerencsétlenséget. Ezt Edmund Klich, a lengyel vizsgálóbizottság vezetője nyilatkozta szerdán a „Gazeta Wyborcza“ lengyel újságnak: „A pilóták a fedélzeti műszerek minden jelzését figyelmen kívül hagyták és túlzott rizikót vállaltak. S miért tették ezt?” teszi fel a kérdést Edmund Klich, majd azonnal meg is adja rá a választ: „Mert erre tanították őket.” Klich szerint „a katonai repülésnél széles körben elterjedt” a fedélzeti műszerek figyelmen kívül hagyása. A készülékek állandóan jelzik a pilótáknak, milyen magasságban repülnek, így a baleset előtt is számos alkalommal jelzett a fedélzeti automatika a gép pilótáinak, hogy közvetlen előttük a föld, mégsem reagált senki a vészjelzésekre.

Hivatalos állásfoglalás csak a vizsgálatok lezárulása után

A balesetet vizsgáló orosz nyomozók már az elején abból a feltevésből indultak ki, hogy a pilóták hibáztak, miközben a lengyel fél azon az állásponton volt, hogy a vizsgálati bizottság alábecsüli a szmolenszki légiirányítók szerepét, akik feltehetőleg túl későn értesítették a lengyel gépet a várható balesetveszélyről. Donald Tusk lengyel miniszterelnök kijelentette, ha már lezárultak a vizsgálatok és az eredmények a kezükben lesznek, akkor fognak végkövetkeztetést levonni, amelyet a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tesznek.

(sb/rufo/StPetersburg)

 

Cimkék: lengyelország, szmolenszk, tusk, putyin, kaczynski,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat