OROSZVILAG.HU


Török-kazah együttműködés

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-28 11:20:31  |  
Kozma Tamás

Török-kazah együttműködés

Nazarbajev szobrot kap Ankarában

 Török-kazah együttműködés

Abdullah Gül török elnök ötnapos hivatalos látogatásra érkezett Kazahsztánba, ahol egy sor fontos kérdést tárgyaltak meg kazah kollégájával, Nurszultan Nazarbajevval. Gül elnök felhívta a kazah befektetők figyelmét, hogy Törökország kapui nyitva állnak számukra. Elmondása szerint Kazahsztán a régió leggyorsabban fejlődő állama, a külföldön működő kazah tőke eredményesen működik. „Törökországot tekinthetik második hazájuknak, így aztán nyugodtan jöhetnek, és dolgozhatnak nálunk”- hívta fel Gül a kazah befektetők figyelmét. Ezt a kiemelkedő együttműködési szándékot pedig azzal a gesztussal is meg kívánja erősíteni Törökország, hogy szobrot állít Nazarbajev tiszteletére Ankarában.

Jelenleg körülbelül ezerötszáz török vállalkozás működik Kazahsztánban, a török befektetések értéke eléri a két és fél milliárd dollárt, melyhez újabb négyszáz milliót szándékoznak hozzátenni. A jelenlegi kétmilliárd dollár értékű összkereskedelmi mutatót pedig egészen tízmilliárdig kívánják növelni. Nazarbajev elmondta, hogy elsősorban az energetika, szállítmányozás, mezőgazdaság és építőipar területeken kívánnak együttműködni. Az energetikai együttműködésnek nagy lendületet adott még 2008-ban az, hogy kazah kőolajat kezdtek szállítani a Baku-Tbiliszi-Ceyhan kőolajvezetéken. Gül javaslatot tett arra is, hogy a Samsun-Ceyhan vezetéken is szállíthatna olajat Kazahsztán.

A két ország vezetője kapcsolataik fejlődésében egyúttal az ősi Selyemút újjászületését is látja. Gül elnök az asztanai parlamentben történt felszólalásában arról nyilatkozott, hogy a török népek lakta eurázsiai térség jelentősége megnőtt a területén található természeti kincseknek köszönhetően, és ez óriási gazdasági potenciált hoz a térségbe, amihez elengedhetetlenek a széleskörű kapcsolatok Törökország és Kazahsztán, illetve más török népek között.

Cimkék:
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat